Maradona voelt zich weer echte voetballer

ROTTERDAM, 29 SEPT. In het smetteloos witte shirt met rugnummer tien van zijn nieuwe club Sevilla maakte Diego Armando Maradona gisteravond zijn rentree op het voetbalveld. De kleine Argentijn, eind volgende maand 32 jaar geworden, maakte in de oefenwedstrijd tegen Bayern München na een gedwongen pauze van anderhalf jaar een redelijk fitte indruk. Hij viel de afgelopen weken met behulp van een speciaal dieet zeventien kilo af, maar is er volgens zijn persoonlijke trainer, professor Javier Valdecantos, nog vijf te zwaar.

Toch speelde Maradona gisteravond de negentig minuten uit, zij het soms in wandelpas. Hij was 72 keer aan de bal. Hij schoot in de beginfase uit een moeilijke hoek op de lat, liet af en toe een fraai staaltje van ouderwetse techniek zien en had een aandeel in Sevilla's tweede treffer van de Kroaat Suker. De thuisploeg won met 3-1 van de Duitse koploper Bayern, waarbij de vermoeide Jan Wouters de hele wedstrijd in de dug-out bleef. De aanhang van Sevilla bejubelde zijn nieuwe ster. Het vriendschappelijke partijtje, uitgezonden in 58 landen, begon elf minuten te laat door alle drukte rondom Maradona.

Het is nu afwachten of Maradona als het voor hem echt serieus wordt in de Spaanse competitie bestand is tegen het hoge tempo en de hardheid van zijn tegenstanders. Hij weet wat hem te wachten staat. De Argentijn speelde van 1982 tot 1984 voor Barcelona, maar dat werd geen succes - 36 competitiewedstrijden, 22 doelpunten - , vooral omdat hij af en toe op schandalige manier werd neergeschopt. Verdediger Goicoechea van Atletico Bilbao werd voor achttien wedstrijden geschorst na een aanslag op de benen van Maradona.

Maradona had een paar uur voor de wedstrijd tegen Bayern op een persconferentie al verklaard zich geen zorgen over zijn voetbaltoekomst te maken. Want, wist hij, voetballen verleer je niet. Hij vergeleek het geluksgevoel tijdens zijn rentree met de emoties die hij voelde bij de geboorte van zijn twee dochters en droeg met een groot gevoel voor dramatiek en show de come-back op aan ex-wereldkampioen boksen Monzon en voetbaltrainer Veira. De eerste zit een gevangenisstraf van elf jaar uit wegens moord op zijn vrouw, de tweede is net tijdelijk vrijgekomen. Hij wordt verdacht van verkrachting van een 11-jarige jongen.

Sinds Maradona zich voor het eerst in Sevilla liet zien is het een chaos in de hoofdstad van de provincie Andalusië. De voetballer wordt op de voet gevolgd door honderden journalisten. Toch viel de belangstelling van de fans in Sevilla voor zijn eerste optreden gisteravond tegen. Het stadion Ramon Sanchez Pizjuan was met 35.000 toeschouwers slechts voor de helft gevuld. In de dagen vooraf was voorspeld dat het stadion uitverkocht zou zijn. En dat met een recette van 3,2 miljoen gulden de transfersom van twaalf miljoen gulden die Sevilla aan Napoli moet betalen al voor een kwart zou zijn terugverdiend. Die prognose bleek te optimistisch.

De leiders van de club maken zich echter geen zorgen. Ze beweren dat er sinds de eerste geruchten over Maradona's komst al 15.000 extra seizoenkaarten zijn verkocht. Voorzitter Luis Cuervas verkondigde verblind door de vreugde over de binnengehaalde buit al dat Sevilla mét Maradona als de regisseur zou kunnen meestrijden om het landskampioenschap. Momenteel staat Sevilla op de gedeelde vijfde plaats. Maradona wil zondag in Bilbao tegen Atletico al zijn competitiedebuut maken. Die beslissing is echter aan de trainer. Volgens zijn privé-professor Valdecantos zal het nog een paar maanden duren voordat Maradona weer in topconditie is.

Maradona speelde zijn laatste officiële wedstrijd op 24 maart 1991, met Napoli tegen Sampdoria. Een week eerder was de Argentijn na het competitieduel tegen Bari op het gebruik van verdovende middelen betrapt. Voor dat vergrijp strafte de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond Maradona met een schorsing van vijftien maanden en de internationale voetbalfederatie FIFA nam de sanctie direct over. Terug in Argentinië werd de diep gezonken sportman bij een inval in zijn appartement wegens in het bezit hebben van cocaïne ingerekend. Hij werd dertig uur vastgehouden en later tot een voorwaardeijke gevangenisstraf van veertien maanden veroordeeld.

De loopbaan van de eens zo weergaloze balgoochelaar leek voorbij. Zelf verkondigde hij meerdere malen nooit meer te zullen voetballen. In januari van dit jaar maakte Maradona echter bekend toch weer interesse in een rentree te hebben. Vanaf dat moment stroomden de uitnodigingen binnen. De speler sloot al meteen uit dat hij “wegens de slechte herinneringen” nog voor Napoli, waar zeven seizoenen met meestal groot succes speelde, en in de Italiaanse competitie zou uitkomen. Zijn oude club stribbelde flink tegen, wilde de middenvelder niet verkopen en Maradona dreigde dat hij toch maar van een comeback zou afzien. Uiteindelijk werd door bemiddeling van de FIFA de koop gesloten.

Dat de keuze van Maradona op Sevilla viel is niet vreemd. Bij die club is Carlos Bilardo trainer. Met hem haalde Argentinië en aanvoerder Maradona in 1986 de wereldtitel binnen. Stadgenoot Betis kwam een paar dagen voordat de transfer werd beklonken plotseling nog met een beter aanbod, maar de speler verkoos de club van zijn vriend Bilardo. Maradona zegt twee jaar in Sevilla te willen spelen en dan zijn loopbaan in Argentinië te willen afsluiten. Over het WK van 1996 praat hij niet, maar insiders hebben beweerd dat het Maradona's grote doel is in de Verenigde Staten afscheid te nemen van het topvoetbal.

De Argentijnse bondscoach Alfio Basile was gisteravond in ieder geval in het stadion aanwezig. Hij vond Maradona beter spelen dan iedereen had kunnen verwachten. Bilardo sprak van een belangrijke dag voor de voetbalsport, “want de nummer één is terug op het veld”. Commentaar van de superster zelf na de wedstrijd: “Ik voelde me weer vrij en een echte voetballer.” Natuurlijk had hij tranen in zijn ogen.