Kohl opgelucht na afstel "V-2 feest'

BONN, 29 SEPT. Kanselier Helmut Kohl is “opgelucht” dat de geplande viering van de vijftigse verjaardag van de lancering van de V-2-raket komende zaterdag in het Noordoostduitse Peenemünde niet doorgaat.

Volgens regeringswoordvoerder Vogel was Kohl “niet geamuseerd” toen hij van dat in binnen- en buitenland omstreden plan hoorde. Zoals gemeld in een deel van de oplage van gisteren, heeft staatssecretaris Erich Riedl (economische zaken, CSU) zijn beschermheerschap voor de gedachte viering neergelegd onder druk van de ministers Klaus Kinkel (buitenlandse zaken, FDP) en Jürgen Möllemann (economische zaken, FDP). Volgens Möllemann had Riedl kanselier Kohl en de Duitse ministers niet ingelicht over het plan. Möllemann waarschuwde dat Duitsers die een paar maanden geleden nog bezwaar maakten tegen een standbeeld in Londen voor de Britse generaal Harris, die het commando had over de militair omstreden oorlogsbombardementen op Dresden en Keulen tegen het einde van de oorlog, nu niet zelf een herdenkingspartij voor de V-2 kunnen houden. De Duitse lucht- en ruimtevaartindustrie gelaste de gebeurtenis vervolgens in eerste instantie af, maar vanmorgen werd bekend dat er toch een niet-officiële herdenking zal plaatshebben met onder andere toespraken en panel-discussies. Kinkel wees er voor de Duitse televisie op dat in de oorlog circa 20.000 dwangarbeiders zijn omgekomen bij het werk aan de V-2, die Adolf Hitler vanaf najaar '44 gebruikte als "vergeldingswapen' tegen vooral Britse steden. Hij noemde de gedachte jubileumviering ronduit slecht voor het internationale aanzien van Duitsland. Minister Volker Rühe (defensie, CDU): “dat plan getuigde van verkeerde instincten”.