Koeperman-Gantwarg een onbesliste "oorlog'

TOULON, 29 SEPT. De dammers Koeperman en Gantwarg keurden elkaar gisteren in Toulon geen blik waardig. Zelfs bij de aanvang van hun duel in de achtste ronde van het WK ontweken ze elk oogcontact. Vijf uur volhardden ze in hun houding. De psychologische damoorlog eindigde in remise.

Hoofdarbiter Faugier deed geen enkele poging de twee elkaar vijandige gezinde grootmeesters te verzoenen. Maar hij hield het duo wel in de gaten, opdat er niets onreglementairs zou gebeuren en hij mogelijk betrokken zou worden in de vete tussen de twee. De ontmoeting tussen de voormalige Sovjet-spelers werd op het scherpst van de snede uitgevochten. De 70-jarige Koeperman nam meteen het initiatief. Koploper Gantwarg had het daar duidelijk moeilijk mee. Koeperman kreeg na de tijdnoodfase zelfs winstmogelijkheden. Een gambiet op de 53ste zet zou hem zonder twijfel uitstekende kansen hebben geboden. Zelfs bij zijn remise-voorstel keken beiden elkaar niet aan. Koeperman zag dat Gantwarg het onbeslist aan het papier toevertrouwde.

Voor een verrassende ontknoping zorgde Chmiel, die Tsjizjov kort na de openingsfase een volle schijf ontfutselde. De jonge Pool, die op wereldniveau zijn debuut maakt, beschouwde dat als het grootste wapenfeit uit zijn loopbaan en had moeite zijn vreugde te bedwingen. De wereldkampioen moest zich urenlang inspannen om aan de dreigende nederlaag te ontkomen en kon dat alleen omdat Chmiel in het eindspel een directe winstvariant miste.

Het Nederlandse kwintet stond een op papier licht programma te wachten. In de praktijk viel dat evenwel tegen. Jansen had in N'Diaye de moeilijkste tegenstander, maar hield in een positionele strijd de zaken redelijk in evenwicht: remise. Clerc stuitte op Gilles Delmotte en kreeg van de Fransman een dermate matte partij voorgeschoteld, dat hij veel tijd nodig had om er enige spanning in te brengen. Die kwam er rond de klokcontrole, toen de Hagenaar nog meer dan twintig zetten moest doen in minder dan vijf minuten. Zijn taktiek om zijn opponent in die fase tot sneller spel te verleiden faalde, maar Delmotte raakte in de slotfase van streek en werd overspeeld.

Twee oud-wereldkampioenen maakten het zich wel heel moeilijk. Sijbrands verspeelde tegen Fofana vijf minuten door te laat te komen en tegen de snel spelende Ivoriaan brak hem dat bijna op. Hoewel de Nederlander duidelijk het beste van het spel had, mocht hij na zes uur blij zijn over de afloop omdat Fofana in de slotfase een remisevariant over het hoofd zag.

Wiersma verscheen tien minuten te laat. “Ik lag te slapen”, vertelde de door een kamermeisje gewekte Fries. Ook hij zat bijna zes uur achter het bord tegen Nimbi, die pas in een dammen-eindspel de controle over zijn positie verloor. Scholma had bijna zeven uur nodig voordat de Fransman Thierry Delmotte doorhad, dat hij in het eindspel kansloos was.