KLM wil nauwe samenwerking met Mexicanen

MEXICO STAD/AMSTELVEEN, 29 SEPT. De KLM en de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Mexicana willen in de toekomst nauw samenwerken. De twee maatschappijen zullen op korte termijn een contract sluiten voor “commerciële samenwerking”.

Een woordvoerster van KLM bevestigde vanmorgen desgevraagd dat de twee luchtvaartmaatschappijen gesprekken voeren. “Er zijn contacten tussen KLM en Mexicana. Wij kijken naar de mogelijkheden voor commerciële samenwerking op de routes vanuit Mexico-Stad naar verder gelegen bestemmingen in Mexico”, aldus de woordvoerster.

De geprivatiseerde Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Mexicana de Aviación is met een marktaandeel van 45 procent een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in Mexico. Mexicana voert dagelijks 250 binnenlandse vluchten uit.

De samenwerking tussen KLM en Mexicana biedt beide maatschappijen voordelen. KLM brengt passagiers naar Mexico-Stad waarvandaan zij vervolgens met Mexicana het land in kunnen reizen. Mexicana haalt de passagiers uit de Mexicaanse binnenlanden naar Mexico-Stad waarna zij met de KLM naar de VS of Europa kunnen reizen.

KLM intensiveert voor de samenwerking met Mexicana haar vluchten naar Mexico-Stad. Vanaf 25 oktober voert KLM dagelijks vluchten uit tussen Schiphol en Mexico-Stad. Een deel van deze vluchten maakt een tussenstop in Orlando in de Amerikaanse staat Florida, waar Disneyworld is gevestigd. Volgens Mexicaanse bronnen zou KLM in de toekomst het vervoer tussen Mexico-Stad en Orlando willen uitbreiden.

De samenwerking met Mexicana past in de strategie van KLM dat via deelnemingen en samenwerkingsverbanden een wereldomspannend routenetwerk wil opzetten. Daartoe heeft de maatschappij sinds 1989 een belang in de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines en sloot zij onlangs een overeenkomst voor intensieve samenwerking met het Japanse JAL.

KLM probeerde een jaar geleden voet aan de grond te krijgen op de Latijnsamerikaanse markt via de Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Viasa. KLM bracht uiteindelijk om financiële redenen geen bod uit op de staatsmaatschappij.

Mexicana heeft eerder deze maand een overeenkomst getekend met een ander Nederlands concern, vliegtuigbouwer Fokker. De Mexicanen bestelden bij Fokker tien Fokker-100 toestellen en namen een optie op nog eens acht toestellen.

    • Max Christern
    • Reinoud Roscam Abbing