Grote overwinning voor protestpartijen in Italië

ROME, 29 SEPT. Noorditaliaanse protestpartijen hebben bij tussentijdse verkiezingen in de provincie Mantua een enorme overwinning behaald die de traditionele regeringspartijen nog verder onder druk zet.

“De (politieke) crisis is in zijn terminale fase”, zei Valerio Zanone, president van de kleine Liberale partij. "Mantua' betekent een nieuwe stap op de weg naar radicale politieke vernieuwing in een systeem dat decennia lang is gedomineerd door de twee grootste regeringspartijen, christen-democraten en socialisten.

Deze twee partijen zagen hun aanhang gehalveerd vergeleken met de voorgaande lokale verkiezingen, twee jaar geleden. Ook ten opzichte van de parlementsverkiezingen van april hebben deze twee partijen zwaar verloren. De christen-democraten zijn nu in Mantua de derde partij, nog na de ex-communistische Democratische partij van links PDS, die zich wist te handhaven.

Onbetwiste winnaar in Mantua is de Lega Nord, de protestpartij van Umberto Bossi die streeft naar een federale staat, om het noorden te kunnen afgrendelen tegen "Zuiditaliaanse' problemen als mafia, corruptie, vriendjespolitiek, en verspilling en inefficiëntie binnen de overheid.

De Lega kreeg 34 procent van de stemmen. Een half jaar geleden was dat nog 22 procent, en twee jaar terug behaalde de Lega twaalf procent. Het succes van de protestpartijen, die beter duidelijk kunnen maken wat ze niet willen dan wat ze wel willen, is nog groter door de winst van de Lega Alpina Lombarda. Deze kwam van het niets op 6,7 procent, vooral door listig gebruik te maken van de naam en symbolen van de Lega Nord.

Deze uitslag betekent in feite dat ruim veertig procent van de kiezers in Mantua, een provincie ten oosten van Milaan, het bestaande politieke stelsel afwijst. Getalsmatig heeft de uitslag geen enkele invloed op de nationale politiek, maar Mantua is een barometer voor de stemming onder de kiezers.