Glenn Gould Pianofestival in Groningen

GRONINGEN, 29 SEPT. In De Oosterpoort in Groningen vindt het komende weekeinde een Internationaal Glenn Gould Pianofestival plaats, georganiseerd door de in Groningen gevestigde Glenn Gould Society.

Het festival is bedoeld als een hommage aan Glenn Gould, de aanstaande zondag 4 oktober tien jaar geleden overleden Canadese pianist die legendarisch werd door zijn eigenzinnige interpretaties (vooral van Bachmuziek), zijn afkeer van het concertpodium en zijn voorliefde voor plaatopnamen. Tijdens het festival zal Sony Classical een nieuwe Glenn Gould Collectie presenteren met talrijke, soms niet eerder uitgebrachte opnamen op 50 cd's, video's en laserdiscs. Ook wordt het eerste exemplaar van een nieuwe Gould-biografie door Michael Stegemann overhandigd aan mr. Vonhoff, de Groningse commissaris van de Koningin.

Opmerkelijk is de uitvoering van het Strijkkwartet op. 1 van Gould. Een deel van het festivalprogramma wordt verzorgd door Canadezen met optredens van de pianisten Louis Lortie en Angela Hewitt, lezingen door Kavin Doyle en James Strecker en de toneelvoorstelling Glenn, the unheard music door David Young. Verder zijn er naast filmvertoningen en een concert door het Noord-Nederlands Orkest met soliste Brigitte Engerer solo-optredens van Theo Bruins, Jevgeni Koriolov, Andrej Gavrilov en Tatjana Nikolajeva.

Het festival duurt van vrijdagmiddag tot zondagavond.