Denen vóór "Maastricht-plus'

KOPENHAGEN, 29 SEPT. De bevolking van Denemarken zou bij een nieuw referendum over het Verdrag van Maastricht vóór stemmen, mits de wijzigingen die nu in Denemarken worden besproken op de een of andere manier in de tekst zouden zijn verwerkt.

Volgens een Gallup-opiniepeiling van gisteren zou 61 procent van de Denen voor een gewijzigd of aangevuld "Maastricht' stemmen. Zestien procent zou het verdrag nog steeds afwijzen, de rest van de ondervraagden had geen mening.

De peiling is de eerste nadat de sociaaldemocratische partij eerder deze maand met concrete voorstellen kwam over een Deense uitzonderingspositie in de Europese Unie. De voorstellen werden door de regering verwelkomd. Denemarken zou onder andere zijn eigen sociaal beleid handhaven, niet meedoen aan een eventueel Europees defensiebeleid en de Deense kroon niet laten opgaan in een gemeenschappelijke Europese munt.

Morgen bespreekt premier Schlüter mogelijke oplossingen voor het "Deense probleem' met de Britse premier Major, op dit moment EG-voorzitter. Het Verdrag van Maastricht kan formeel pas in werking treden als alle twaalf EG-landen het hebben geratificeerd. Op 2 juni stemde in een referendum in Denemarken 50,3 procent tegen de Europese Unie, 49,7 procent stemde voor. De uitslag deed een golf van onrust door Europa gaan. (Reuter)