Daggeldrente in Zweden weer omlaag

STOCKHOLM, 29 SEPT. De centrale bank in Zweden heeft de daggeldrente gisteren verlaagd van 50 naar 40 procent. De daggeldrente is een marginale rente die wordt berekend over zeer kortlopende leningen.

De Zweedse daggeldrente heeft de afgelopen weken hevige schommelingen doorgemaakt. Na begin september te zijn verhoogd van 24 naar 75 procent, werd de rente enige dagen later verhoogd tot 500 procent om de aanhoudende uitstroom van kapitaal tegen te gaan. Na enkele tussentijdse verlagingen en verhogingen werd de rente op 21 september, de dag na het Franse referendum, weer verlaagd tot 50 procent omdat de rust op de internationale valutamarkten voldoende was weergekeerd, aldus de centrale bank.

Vorige week kondigde de Zweedse regering bovendien een ingrijpende bezuinigingspakket aan om het vertrouwen in de economie te herstellen. Zo zullen onder meer de belastingen worden verhoogd. (AP)