Cosic gaat praten met Tudjman

BELGRADO, 29 SEPT. De president van Joegoslavië, Dobrica Cosic, praat morgen in Genève met de Kroatische president Franjo Tudjman. Dat hebben de voorzitters van de Joegoslavië-conferentie, Cyrus Vance en Lord Owen, meegedeeld na een gesprek met Cosic in Belgrado.

Cosic, een nationalistische schrijver die eerder dit jaar president werd van het "kleine' Joegoslavië, lijkt hiermee voor het eerst een rol van betekenis te spelen in het vredesproces. Vance en Owen spraken ook met de Servische president Milosevic en met de bevelhebber van het Joegoslavische leger, generaal Zivota Panic.

Het is nog onduidelijk of de Bosnische president Izetbegovic, die gisteren in Genève is aangekomen, een rol zal spelen bij het gesprek tussen Cosic en Tudjman. Izetbegovic wil “een winterbestand” aanbieden in ruil voor de opheffing van de belegering van moslim-steden door de Serviërs.

Milosevic, zichtbaar in het defensief, zei gisteren spoedige opheffing van de sancties te verwachten en merkte op dat het nieuwe Joegoslavië internationale erkenning heeft gevonden. Met generaal Panic hebben Vance en Owen gesproken over de kwestie "Prevlaka', een schiereiland voor de kust van Montenegro, dat formeel tot Kroatië behoort. Al eerder is afgesproken dat de Montenegrijnse troepen, die het tot dan geheel onbewoonde Prevlaka in bezit namen, het zullen ontruimen, waarna troepen van de VN er bezit van zouden nemen. De ontruiming heeft echter niet plaatsgevonden, omdat het Kroatische leger dreigt het eiland in bezit te nemen en daarmee dan de enige militaire zeehaven van Joegoslavië kan blokkeren.

    • Raymond van den Boogaard