VS geven Israel wapens ten geschenke

TEL AVIV, 28 SEPT. Israel krijgt van de VS helikopters en hoogwaardige munitie met een waarde van 700 miljoen dollar. De Israelische pers jubelde gisteren over dit Amerikaanse cadeau, dat bij het begin van het nieuwe joodse jaar door het Witte Huis werd aangekondigd. De details ervan werden gisteren door de Israelische media gepubliceerd.

Deze ongekend grote Amerikaanse wapenschenking aan Israel is bedoeld als compensatie voor de levering van Amerikaanse F-15-vliegtuigen aan Saoedi-Arabië ter waarde van enkele miljarden dollars. Israel krijgt van de VS 25 Apache-aanvalshelikopters en 12 Blackhawk-helikopters. In het kader van een vorige week bekendgemaakte overeenkomst om Israels kwalitatieve overwicht op de Arabische landen te waarborgen zullen de VS in Israel ook grote hoeveelheden wapens opslaan, die het Israelische leger onder bijzondere omstandigheden zal kunnen gebruiken. Het gaat onder andere om Patriot-raketten, anti-tankraketten van het type Tow en geleide bommen.

Wat op een versteviging lijkt van de militaire banden tussen Israel en de VS heeft plaats tegen de achtergrond van toenemende kansen op een doorbraak in het Israelisch-Syrisch vredesoverleg. In een radiovraaggesprek drong premier Yitzhak Rabin gisteren weer aan op een top met de Syrische president Hafez al-Assad. Hoewel de kansen daarop door Rabin thans niet zo hoog worden aangeslagen, is het opvallend dat Israel de Syrische leider aanmoedigt in de voetsporen van de Egyptische president Sadat te treden, die met zijn komst naar Jeruzalem de Israelische weerstand tegen vrede met Egypte in ruil voor de hele Sinaï-woestijn brak.

In de Israelische media wordt nu milder over Syrië geoordeeld dan ooit het geval is geweest. In de gisteren in de nieuwjaarskranten gepubliceerde vraaggesprekken met politici en militairen wekken de indruk dat de publieke opinie op een vredesregeling met Syrië wordt voorbereid. Het duidelijkst liet zich daarover het hoofd van de militaire inlichtingendienst generaal Uri Saguy uit in een uitvoerig vraaggesprek met het blad Davar. Volgens deze generaal, wiens beoordelingen uit hoofde van zijn functie en hem ter dienste staande inlichtingenbronnen van grote invloed zijn op de formulering van de politiek, is er in Syrië sprake “van een belangrijke en echte verandering (in de houding jegens Israel)”. Volgens generaal Saguy is Assad tot het inzicht gekomen dat het Syrische leger niet op korte termijn tot strategisch evenwicht met Israel kan komen. Met het model van de Israelisch-Egyptische vrede voor ogen is Syrië erop uit voor vrede de gehele Sinaï-woestijn terug te krijgen. “Hij (Assad) heeft nu tenminste geen reden te veronderstellen dat hij de Golan niet zal krijgen. Hij accepteert dat dit in fasen gebeurt, als over het principe overeenstemming is bereikt”. Tot zover onze correspondent

PLO-leider Yasser Arafat heeft zich in een vraaggesprek met Franse kranten bezorgd getoond over de mogelijkheid van een afzonderlijke vrede tussen Syrië en Israel, waarbij de Palestijnen in de kou zouden blijven staan. “Ze gaan Camp David herhalen”, aldus Arafat, “maar heeft dat vrede gebracht?” (Reuter)

    • Salomon Bouman