Verrassende voorsprong voor Iliescu in Roemenië

BOEKAREST, 28 SEPT. Bij de gisteren in Roemenië gehouden presidents- en parlementsverkiezingen heeft de zittende president Ion Iliescu een verrassend grote voorsprong genomen op zijn rivaal Emil Constantinescu. Iliescu kreeg 45,9 procent van de stemmen; ook zijn partij, het Democratisch Front voor Nationale Redding (FDSN), deed het veel beter dan op grond van opiniepeilingen van de laatste tijd werd verwacht.

De uitslagen zijn voorlopig; ze zijn gebaseerd op peilingen van het doorgaans betrouwbare Duitse instituut Infas. Als ze worden bevestigd, is Iliescu er gisteren zelfs bijna in geslaagd de absolute meerderheid te behalen en een tweede ronde te voorkomen. Hij kreeg tien procent méér dan op grond van de opiniepeilingen werd verwacht. Van de zes presidentskandidaten eindigde Constantinescu als tweede met 31,4 procent van de stemmen. De nationalistische extremist Gheorghe Funar kreeg 11,5 procent. De overigen, onder wie de kandidaat van het Front van Nationale Redding (FSN) dat Roemenië sinds eind 1989 heeft geregeerd en dat in april uiteenviel toen het FDSN zich afscheidde, kregen 3,5 procent of minder.

Als de peiling van Infas klopt, gaan de Roemenen op 11 oktober opnieuw naar de stembus om een keus te maken tussen Iliescu en Constantinescu. Volgens waarnemers hoeft er niet aan te worden getwijfeld dat Iliescu dan wint; hij zal zeker kunnen beschikken over de aanhang van Funar. Constantinescu, de kandidaat van de oppositionele coalitie Democratische Conventie (CD), liet zich gisteravond zeer teleurgesteld uit over de uitslag. Hij zei wel tevreden te zijn over het feit dat de oppositie erin is geslaagd “het monolithische blok van de nei-communisten uit te hollen”. Die uitlating slaat op de breuk binnen het FSN in april. “Communisten kunnen slechts uit de voeten als ze alle macht in handen hebben. We hebben nu een sterke oppositie en het democratische proces kan niet tot staan worden gebracht”, aldus Constantinescu.

Bij de parlementsverkiezingen heeft Iliescu's Democratische Front volgens de voorlopige uitslagen 27,5 procent van de stemmen gekregen tegen de Democratische Conventie van Constantinescu 23 procent. Ook dat was een grote verrassing. Tien dagen voor de verkiezingen wees een peiling nog uit dat de CD op 33 procent kon rekenen en het FDSN op dertien procent. (Reuter, AP)