Verdedigen is plotseling bij Feyenoord probleem; Van Hanegem: "Ze vinden het maken van een sliding beneden hun stand of zo'

ROTTERDAM, 28 SEPT. Veel Feyenoorders vonden het na het verlies van Oranje tegen Noorwegen de hoogste tijd dat er een paar ploeggenoten in de verdediging van het Nederlands elftal worden opgesteld. Vier dagen later konden de Rotterdammers echter allerminst aantonen waarom dat dan wel zou moeten. Sparta had tot gisteren in vijf competitiewedstrijden één schamele goal gemaakt, maar scoorde in de derby in De Kuip vlak voor rust ineens twee keer - Bubberman en De Getrouwe - in zes minuten. Zo verspeelde Feyenoord een 2-0 voorsprong en een kostbaar punt (eindstand 2-2).

Sparta-trainer Rob Jacobs gaf na afloop toe verbaasd te zijn dat zijn ploeg uitgerekend tegen Feyenoord het doel wel had weten te vinden. En, voegde hij er aan toe, Sparta had zelfs voor het eerst dit seizoen kunnen winnen. Daar had Jacobs gelijk in. “We konden zo doorlopen in de Feyenoord-verdediging.” De bezoekers kregen in de tweede helft nog een paar hele goede mogelijkheden en Feyenoord werd een keer flink geholpen door grensrechter Overkleeft die ten onrechte voor buitenspel van de doorgebroken Vurens vlagde.

Verdedigen lijkt een groot Nederlands probleem te worden. Feyenoord had moeite met een ploeg die aanvallend nog niets had gepresteerd, en Ajax, met nota bene drie van de vier verdedigers van Oranje in de ploeg, incasseerde zaterdag tegen het middelmatige Roda JC twee tegentreffers en mocht na afloop zelfs nog van geluk spreken dat het er niet meer waren geworden. Van de "Grote Drie' blijft vooralsnog alleen PSV, twee doelpunten tegen in vijf duels, defensief redelijk overeind. Maar daar heeft het Nederlands elftal van Dick Advocaat weer vrijwel niets aan. Van Tiggelen heeft bedankt voor Oranje, Popescu en Heintze zijn buitenlanders en Van Aerle kon afgelopen woensdag in Oslo niet meespelen wegens een blessure.

Rinus Israel, assistent-bondscoach en zelf een voormalige topper in de laatste lijn (47 interlands), onderkent het gebrek aan sterke verdedigers. “Het zou prettig zijn als we in Nederland nu een hele goede voorstopper zouden hebben rondlopen. Eentje die in de lucht heerst en goed één-tegen-één kan spelen. Sonny Silooy heeft het tegen Noorwegen best aardig gedaan. Maar hij is een ander type verdediger. Hij is niet de echte beul waar elke verdediger ontzag voor heeft.”

Frank Rijkaard als voorstopper? Israel, afgelopen weekeinde aanwezig bij Ajax-Roda en Twente-Utrecht: “Toevallig heb ik net in de auto die naam ook door mijn hoofd laten gaan. Maar dat is mijn pakkie-an niet, hè.”

Israel constateert dat het in het huidige voetbal moeilijker dan vroeger is om een meedogenloze verdediger te zijn. “Je mag minder. Een aanvaller wordt over het algemeen beter beschermd.” Volgens Feyenoord-trainer Van Hanegem heeft het echter niets met eventuele angst voor sancties te maken dat hij bijna geen Nederlandse verdediger meer ziet die met een sliding de bal probeert te veroveren. “Ze vinden het maken van een sliding overdreven, beneden hun stand of zo.”

Toch wil Van Hanegem niet van een Nederlands verdedigingsprobleem spreken. Ook niet na de nederlaag van Oranje tegen Noorwegen. “Je stelt tegen Noorwegen toch niet vier bikkelaars op? Die Noren spelen met één spits.” In de top van het voetbal wordt tegenwoordig voor verdedigers met offensieve kwaliteiten gekozen. Nederlandse voetbalteams spelen doorgaans aanvallend. Israel: “Hier wordt niet geaccepteerd dat je je met negen spelers terugtrekt. Voor het spel is dat misschien fijn, maar het is niet altijd realistisch. In Italië zijn de verdedigers technischer dan bij ons. Maar dat is daar maar bijzaak. Ze moeten hun tegenstander uitschakelen en dat is het.”

Met de offensieve "Nederlandse' speelstijl is het juist heel belangrijk dat de verdedigers, maar ook de spelers in de andere linies geen fouten maken. Dat vergt concentratie en kwaliteit. Een verdediger moet een allrounder zijn. John de Wolf is bij Feyenoord bijvoorbeeld een goede verdediger. Hij hoort in Oranje, zegt men in Rotterdam-Zuid. Toch bleek tegen Sparta, zijn oude club, dat De Wolf de nodige moeite heeft tegen behendige spitsen. Hij had niet meer dan zijn ploeggenoten schuld aan de tegentreffers, maar verloor af en toe duidelijk een duel van Vurens.

Voor De Wolf is het in vergelijking met het voor hem zo succesvolle vorige seizoen een hele omschakeling dat Feyenoord onder Van Hanegem verder van het eigen doel wil afspelen dan onder diens voorganger Wim Jansen. Sparta-trainer Rob Jacobs: “Dat kan een probleem zijn, want Metgod en De Wolf zijn de snelsten niet.” Collega Van Hanegem zei ver na de wedstrijd in een verlaten perskamer er niet over te denken zijn speelwijze te wijzigen. Hij vindt het juist gevaarlijk als er veel spelers in de verdediging rondlopen. “Dan worden ze gemakzuchtig. De één rekent er op dat de ander het werk wel zal opknappen. Als er één speler staat dan weet hij precies wat hij moet doen.”

Bij Sparta's tweede doelpunt keken, exclusief doelman De Goey, vijf Feyenoorders afwachtend toe hoe Vurens en De Getrouwe in het strafschopgebied elkaar de bal toespeelden. Van Hanegem had vanuit de dug-out gezien dat tegen zijn zin in alle middenvelders zich na het succesvolle begin van Feyenoord - doelpunten van Fräser (achtste minuut) en Kiprich (22ste) - lieten terugzakken. “Ik zat op de 3-0 te wachten, maar wij gingen die 2-0 voorsprong verdedigen, belachelijk.”

    • Hans Klippus