Sjevardnadze bang voor Russische interventie Georgië

MOSKOU, 28 SEPT. De Georgische regering vreest een Russische interventie in de Kaukasus. Volgens president Edoeard Sjevardnadze heeft het parlement van Rusland vorige week een “openlijke aggressieve verklaring” tegen Georgië aangenomen. Sjevardnadze kwam gisteren in Moskou aan; vanmiddag zou hij met president Boris Jeltsin over de nieuwe situatie overleggen.

Met Jeltsin heeft Sjevardnadze de laatste maanden regelmatig overeenkomsten gesloten over een welwillende neutraliteit van Rusland ten opzichte van de burgeroorlog die nu al enige jaren in Georgië woedt. Vrijdag nam het parlement echter een motie aan waarin de Russische regering werd gevraagd de overdracht van de oude Sovjet-wapens aan de Georgische nationale garde te staken omdat de Georgiërs het materieel voor “agressie” tegen de afgescheiden deelrepubliek Abchazië zou gebruiken.

Gisteren zei minister van defensie Pavel Gratsjov in een televisie-interview dat het akkoord over de overdracht van de wapens moeilijk uitvoerbaar is omdat de Abchazische zijde er niet bij betrokken is geweest. Gratsjov suggereerde daarmee dat hij Abchazië als een onafhankelijke partij in het conflict ziet.

Volgens Gratsjov is de tijd rijp voor een militaire interventie in de Kaukasus. Sprekend over de oorlog in Nagorny Karabach zei Gratsjov dat het tijd wordt om, onder het banier van de Verenigde Naties, het bloedvergieten gewapenderhand te stoppen.

Gratsjov deed deze uitlatingen in een weekeinde waarin Rusland kennis maakte met een nieuwe Kaukasische brandhaard, dit keer op het eigen grondgebied. Bij etnisch geïnspireerde rellen in Naltsjik, de hoofdstad van de autonome republiek Kabardino-Balkarië ten noorden van Georgië, werden dit weekeinde drie mensen gedood en raakten twintig mensen gewond. De ongereldheden waren een reactie op de arrestatie in Naltsjik van de nationalistische politicus Moesa Sjanibov. Hij leidt de "Confederatie van Kaukasische bergvolkeren', een overkoepelend parlement dat één pan-Kaukasische staat nastreeft los van Rusland én Georgië en dat daarbij militair wordt gesteund door Dzjozar Doedajev, die zich met zijn republiek Tsjetsjenië al uit de Russische federatie heeft losgemaakt. Onder invloed van Doedajev en de confederatie is het de laatste maanden in het Russische deel van de Kaukasus steeds onrustiger geworden. Nationalistische kozakken uit Rusland en de Oekraïne op hun beurt zijn zich nu namelijk in Krasnodar en Stavropol nu ook al aan het voorbereiden op een eventuele Russisch-Kaukasische oorlog.