PSV-trainer ziet spits die rekening houdt met medespelers; Romario dwingt weer privileges af

MAASTRICHT, 28 SEPT. Achteraf had hij er geen behoefte aan om te pralen met zijn sportieve revanche. Nadat Romario iedereen weer had overtuigd van zijn bijzondere talent, wilde hij zaterdagavond zo snel mogelijk weg uit De Geusselt, het stadion van MVV waar hij een speciale band mee heeft. Het begon al op het veld, toen het laatste fluitje van arbiter Schuurmans was weggestorven. Terwijl zijn ploeggenoten de eigen aanhang bedankten en hun vreugde uitten over de 5-1 triomf, sprintte de Braziliaan of zijn leven ervan afhing, als enige naar de kleedkamer.

Na het douchen deelde hij de verzamelde pers mee dat hij geen tijd had en vroeg hij aan Frank Arnesen of hij meteen weg mocht. De assistent-trainer verwees hem naar hoofdtrainer Hans Westerhof, die hem kennelijk toestemming gaf. Want even later passeerde hij met grote snelheid in zijn eigen Mercedes de spelersbus die voor het stadion stond geparkeerd. Romario ging naar een Braziliaanse vriend in België. Aan zijn uitzonderingspositie is weinig veranderd. Al dwingt hij dat nu weer af op het veld.

Eén doelpunt (van Vanenburg) bereidde hij voor, drie keer trof Romario zelf het net. De eigenzinnige voetbalkunstenaar heeft door een dijbeenblessure een paar weken niet de mogelijkheid gehad om zijn antwoord te geven op de extra training die hij kreeg naar aanleiding van zijn escapades tijdens het toernooi van Cadiz, toen hij zich uit boosheid over een wissel niet op trainingen verscheen. Een week lang werd hij onder curatele gesteld door trainer Westerhof. Een vernedering die iedereen heeft kunnen aanschouwen. In De Geusselt, waar hij al eerder triomfen vierde, wilde hij PSV en alle voetballiefhebbers nog eens tonen dat hij als fenomeen moet worden behandeld.

Westerhof had de hele week al een bijzondere gretigheid bespeurd bij Romario. “Hij heeft wel acht keer getraind. Op woensdag ging hij zelfs voor zichzelf nog eens aan de slag. Misschien dat hij zijn weddenschap van die veertig goals nog haalt. Ik heb hem voorgehouden dat als hij 34 wedstrijden speelt, hij so wie so aan het aantal komt. Nu wordt het wat moeilijker, maar als hij zo gedreven blijft als vanavond ben ik er niet bang voor. Ik heb een Romario gezien die ook rekening hield met zijn medespelers. In deze rol zorgt hij voor de toegevoegde waarde waar ik steeds van uitga.”

Hans Linders kreeg op een andere wijze met Romario te maken. De MVV'er was een van de mandekkers die de ontketende Braziliaan aan banden moest leggen. Daar kwam dus weinig van terecht. Linders: “Ik heb al vaker tegen hem gespeeld, maar hij blijft onberekenbaar. Op een gegeven moment denk je dat je hem in je zak hebt en dan weet hij je toch weer te ontglippen. Soms maakt hij een moeie indruk. Maar dan springt hij plotseling zo weer van je weg. Hij staat altijd op de goede plek. Romario heeft weinig contact met zijn medespelers in het veld. Hij vroeg steeds om lange ballen van achteruit. Maar die kwamen nooit.”

Terwijl Romario zijn terugkeer vierde met drie treffers - hij had in de competitie alleen de eerste wedstrijd tegen Roda JC nog maar gespeeld - bleef een andere verdienstelijke spits in De Geusselt met lege handen. Erik Meijer was de hele wedstrijd met zijn onverwoestbare inzet een plaag voor de PSV-defensie, toch werd zijn noeste arbeid niet beloond. Hij won praktisch elk kopduel van Gica Popescu, hetgeen Westerhof al vroeg in de wedstrijd deed besluiten om de aanvalslustige centrale verdediger maar achter te houden.

De 23-jarige Erik Meijer heeft niet voor niets de bijnaam the butcher (butch voor intimi). Zijn ouders hebben een slagerij met 'scharrelvlees' in Meerssen, waar hij tot voor kort vanaf zes uur 's morgens ook werkzaam was. “Daar ben ik mee gestopt. Dat was niet meer te combineren, ook niet voor m'n ouders. Ik heb wel alle slagersdiploma's gehaald”, vertelt hij. Meijer begon zijn profloopbaan bij Fortuna, dat hem voor twee ton verkocht aan FC Antwerp. Daar kregen ze in Sittard spijt van, want een jaar later probeerden ze de 1.89 meter lange spits terug te huren. Meijer wilde echter zelf naar MVV. De Maastrichtenaren hadden vijf ton voor hem over en vragen nu twee miljoen. Dat was de reden dat Feyenoord deze zomer ervan afzag om de ex-jeugdinternational naar De Kuip te halen. Liever werd een miljoen minder uitgegeven aan Obiku, maar goedkoop blijkt ook in de voetballerij duurkoop.

Meijer vindt het nog steeds tragisch dat die transfer niet is doorgegaan. “Een jeugddroom zou dan zijn uitgekomen. Want ik ben een type speler die heel goed in dat elftal zou passen.” MVV-trainer Sef Vergoossen ontdekte dat Meijer uitgesproken sterk is in kopduels. “Ik heb tot mijn zestiende gebasketbald. Daar heb ik nu veel profijt van. Niet alleen qua sprongkracht maar ook qua timing pik je in die sport veel op dat je als voetballer weer kunt gebruiken.”

Adri van Tiggelen noemde hem zaterdagavond een type Peter Houtman; sterk in de lucht, maar zwak over de grond. Meijer compenseert dat echter door een bijna "Engelse inzet', waarbij hij harde tackels of riskante luchtduels niet schuwt. “Je gebruikt je sterkste punten. Mijn idool is Wim Kieft. Zoals hij een bal kan vrijmaken en altijd aanspeelbaar is, daar kan ik een voorbeeld aan nemen.”

    • Erik Oudshoorn