Prins Sihanouk: VN moeten Rode Khmer aanpakken

PHNOM PENH, 28 SEPT. Het Cambodjaanse staatshoofd prins Norodom Sihanouk heeft zaterdag gezegd dat de Rode Khmer bij voorbaat de verkiezingsuitslag van volgend jaar mei zal negeren, omdat in Cambodja woonachtige Vietnamezen daaraan clandestien zouden deelnemen.

De prins verzet zich tegen de opstelling van de Rode Khmer, zijn vroegere bondgenoot en zei dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tussenbeide moet komen om “de problemen die de Rode Khmer oproept” het hoofd te bieden. Sihanouk deed zijn uitspraken tijdens een ontmoeting met de Australische premier Paul Keating, de eerste Westerse leider die het land na meer dan 15 jaar bezoekt. Rode Khmer-leider Khieu Samphan weigert al maanden mee te werken aan de tweede fase van het vredesplan van de VN, de ontwapening, eveneens onder verwijzing naar de aanwezigheid van Vietnamezen in zijn land. (AP, Reuter)