Prins Bernhard koopt nieuwste model Ferrari

ROTTERDAM, 28 SEPT. Prins Bernhard (81) wordt de eerste Nederlander met een Ferrari 456 GT, het nieuwste model van de Italiaanse fabrikant van sportwagens. De nieuwe Ferrari kost omstreeks een half miljoen gulden.

De prins is al jarenlang een groot liefhebber van Ferrari's en rijdt volgens de importeur nu al weer een jaar of drie in een model 412. De Rijksvoorlichtingsdienst noemt het kopen en verkopen van auto's door de prins een privézaak, waarop geen commentaar wordt gegeven. Een woordvoerder legt uit dat de Ferrari een AA-nummer zal krijgen en wordt opgenomen in het wagenpark van het Koninklijk Huis, dat uit privé- en dienstauto's bestaat.

Ferrari-importeur Kroymans heeft uit Italië nog geen gegevens over het nieuwe type gekregen. Hij verwacht dat de levertijd voor "gewone kopers' ongeveer anderhalf jaar zal zijn en dat prins Bernhard zijn exemplaar medio volgend jaar zal ontvangen.

De voorzitter van de Ferrari Club Nederland, waarvan prins Bernhard sinds 1983 erelid van is, was vrijdag bij de wereldpremière van de 456 GT in Brussel. Ter gelegenheid van de veertigjarige samenwerking met de Belgische Importeur toonde Ferrari daar de auto aan het publiek. Volgens de club haalt de wagen makkelijk driehonderd kilometer per uur.

De 456 GT heeft een V12 moter met een cylinderinhoud van 5457 cc. De toevoeging GT staat voor Grand Tourismo en houdt in dat zich twee echte zitplaatsen en twee noodzittingen achterin de auto bevinden. Het type heeft nog geen bijnaam zoals de Testarossa.