President Z-Korea voor historisch bezoek in China

PEKING, 28 SEPT. De Zuidkoreaanse president Roh Tae Woo heeft op de tweede dag van zijn historische bezoek aan China een beroep gedaan op zijn Chinese ambtgenoot Yang Shangkun zijn invloed aan te wenden om Noord-Korea's kernenergie-programma aan controle te onderwerpen.

Volgens een Zuid-Koreaanse woordvoerder noemde Roh het Noordkoreaans nucleaire programma een obstakel tegen verbetering van de relaties tussen de twee Korea's en een dreiging voor de hele Oost-Aziatische regio. Volgens het persbureau Nieuw China antwoordde president Yang dat China altijd ontspanning, contact en dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea heeft aangemoedigd en dat de Chinese regering en het volk door zullen gaan vrede en stabiliteit op het schiereiland en in Noordoost-Azie te bewerkstelligen.

President Roh kwam gisteren aan het hoofd van een grote regeringsdelegatie voor een staatsbezoek van vier dagen in de Chinese hoofdstad aan. In zijn delegatie zitten behalve de ministers van buitenlandse zaken Lee Sang Ock, de ministers van handel en industrie, Hahn Bong Soo, van wetenschap en technologie, Kim Jin Hyun en ook de chef van de generale staf, generaal Pil Sup Lee. Verder wordt de president gevolgd door tientallen Zuidkoreaanse zakenlieden.

Roh's bezoek is de bekroning van zijn "noordpolitiek', het vestigen van alomvattende betrekkingen met Noord-Korea's oorspronkelijke en belangrijkste communistische bondgenoten: de voormalige Sovjet-Unie en China. De Chinees-Zuidkoreaanse dialoog, begonnen na de kaping van een Chinees vliegtuig naar Zuid-Korea in 1983, leidde vorige maand tot grote ergernis van het orthodox-communistische Noord-Korea tot diplomatieke normalisering.

De concrete en onmiddellijke doelstellingen van Roh's bezoek liggen op handels- en investeringsgebied. Na zijn ontmoeting met president Yang heeft president Roh een lunch van Chinese en Zuid-Koreaanse zakenlieden toegesproken. Roh illustreerde de relaties tussen de twee landen met de anecdote dat men in Qingdao (Tsingtao) in de Chinese provincie Shandong 's morgens de hanen in de Zuidkoreaanse kuststad Inchon kan horen kraaien en in Inchon bij helder weer de fabrieksschoorstenen van Qingdao kan zien.

Toch was er decennia-lang niet van die geografische nabijheid geprofiteerd. De afstand tussen de beide oevers van de Gele Zee varieert van 250 tot 500 km. Roh zei dat de bilaterale handel, die in 1991 5,8 miljard dollar bedroeg dit jaar naar verwachting zal oplopen tot 10 miljard en dat de Zuid-Koreaanse investeringen in China, nu 250 miljoen dollar ook snel zullen groeien na de ondertekening van handels-, investeringsbeschermings- en technologie-akkoorden op woensdag.

Roh voorspelde dat een combinatie van Chinese kwaliteitsarbeid, grondstoffen en wetenschap met Zuid-Koreaans kapitaal, industriële kennis en ontwikkelingservaring de twee landen tot partners van onschatbare waarde zal maken. Roh's bezoek stelt het geïsoleerde, wereldvreemde Noord-Korea voor een lastig diplomatiek dilemma. Op de vraag of de Noordkoreaanse ambassadeur het staatsbanket voor president Roh Tae Woo vanavond zal bijwonen reageerde de Zuidkoreaanse woordvoerder: “Denkt ù dat hij zal komen?”

    • Willem van Kemenade