Neo-nazi's voor concert aangehouden

ROTTERDAM, 28 SEPT. De Rotterdamse politie heeft zaterdag in de deelgemeente Hoek van Holland 29 personen aangehouden die waren gekomen voor een illegaal popconcert van twee neo-nazistische groepen uit Groot-Brittannië. De organisatoren hadden het concert afgeblazen, vermoedelijk wegens de actie die de politie had aangekondigd.

Van de aangehouden neo-nazi's waren er twintig afkomstig uit Duitsland, vijf uit Polen en vier uit Nederland. Zij werden door de politie meegenomen voor verhoor wegens het uiten van racistische leuzen, het bezit van geluidscassettes met muzikale propaganda voor het fascisme en enkele spuitbusjes met traangas. In Duitsland is het bezit van dit CS-gas niet verboden. Met een schikking van 250 gulden werden de jongeren naar Duitsland teruggestuurd. Verder nam de politie twee steekwapens in beslag.

Uit voorzorg had de mobiele eenheid twee pelotons paraat bij het NS-station in Hoek van Holland. In totaal was de politie met ongeveer honderdvijftig man aanwezig. Er werd rekening gehouden met een groep van vijfhonderd concertbezoekers. Uiteindelijk bleken dat niet meer dan dertig van hen waren komen opdagen in Hoek van Holland.

Voor het weekeinde had burgemeester Peper de politie opgedragen alles in het werk te stellen om te voorkomen dat het concert in de buurt van Hoek van Holland of in het Westland doorgang kon vinden.

Niet bekend