Lagere dollar zet fondsen op stille beurs onder druk

AMSTERDAM, 28 SEPT. Vrijwel alle hoofdfondsen op een stille Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen lager. De lagere dollar veroorzaakte druk op dollargevoelige fondsen als Polygram, VNU en Hunter Douglas.

AMSTERDAM Naast de lagere dollar boden de flauwe beurzen in Londen en Frankfurt weinig inspiratie voor de Amsterdamse beurshandelaren. De beurs in Tokio zorgde evenmin voor positieve prikkel. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vandaag 2,3 procent lager. De Japanners maken zich zorgen over de kracht van de yen ten opzichte van de dollar en de Europese valuta. De yen wordt gezien als laatste veilige vluchthaven op de onrustige valutamarkten. Hierdoor worden Japanse exportprodukten duurder en dat kan de concurrentiepositie van Japan nadelig benvloeden. Van het rentefront verwachtten de handelaren in Amsterdam vanmorgen eveneens geen stimulans.

Bij lage omzetten openden de meeste actieve fondsen dubbeltjes lager. “De aandelenbezitters willen alleen op hogere niveaus verkopen en er zijn nauwelijks kopers”, aldus een handelaar. In de loop van de ochtend zakte de EOE-index van 289,40 tot 286,19 punten, ruim 1 procent onder de slotkoers van vrijdag. De obligatiemarkt bleef op hetzelfde niveau van eind vorige week liggen.

Bij de internationals verloor Philips vier dubbeltjes op 23,90 gulden. Topman J.D. Timmer heeft vorige week in Londen en Edinburgh beleggers toelichting gegeven op de voortgang van het reorganisatieprogramma Centurion. Hij concentreerde zich vooral op het beheer van activa en de schuldverlaging bij Philips. De presentatie heeft weinig effect gehad op de koers van het elektronicafonds. International Akzo viel tegen het middaguur op met een daling van 2,30 gulden op 141,70 gulden.

De slechte cijfers en vooruitzichten van Pirelli drukten de koers van het bandenfonds. Op de lokale markt moest Pirelli 2,40 inleveren op een koers van 24 gulden. Pirelli Tyre Holding, de bandendivisie van het Italiaanse Pirelli SpA, maakte bekend dat de verliezen over het eerste halfjaar weliswaar minder groot waren dan vorig jaar (76,5 tegen 82 miljoen gulden), maar dat de verwachtingen voor het tweede halfjaar slecht zijn. Het bedrijf overweegt de bandendivisie opnieuw te herstructureren. De bandenproducent had eind juni nog laten weten dat tot medio 1993 zeker 2400 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

Levensmiddelenproducent Nutricia noteerde 3,50 lager op 113,50. “Het lijkt wel op Nutricia bezig is met een vrije val”, merkte een handelaar op. “Dat kan te maken hebben met het feit dat Nutricia nog al wat belangen in Groot-Brittanië heeft.” In maart noteerde dit fonds nog 168,50 gulden.

LONDEN De koersen in Londen lieten ten opzicht van vrijdag per saldo een daling zien. De FT-100 index was om 12.15 uur met 2.580.40 ruim 20 punten beneden het slot van vorige week.

FRANKFURT De Duitse koersen vielen vanochtend scherp terug onder meer door het bericht dat Volkswagen dit jaar een zwaar verlies zal lijden. De Dax-30 index verloor ruim 40 punten en daalde naar 1.473.

TOKIO Het Nikkei-225 gemiddelde viel 422,15 punten (2,3 procent) terug tot 17.972,61.