KIP MET CITROEN EN GEMBER

Van een recent bezoek aan Canada kwam ik met beduidend meer bagage terug dan waarmee ik was vertrokken. De grootste doos bevatte een zelf in elkaar te zetten gasbarbecue. Na de montage beschik ik nu over een groot formaat barbecuerooster met daaronder een laag lavagesteente. De lava gloeit al na zo'n 6 minuten voorverwarmen, waarna de ingrediënten op het rooster kunnen. Dit recept was een eerste, bijzonder aangename verkenning van de mogelijkheden. Zoals zoveel recepten voor de barbecue, is dit ook heel goed onder de gril te bereiden.

Voor 4-6 personen

60 gram boter

1 eetlepel geraspte citroenschil

2 eetlepels vers citroensap

1 theelepel zout

snuf paprikapoeder

1 theelepel fijngehakte verse gember

scheutje tabascosaus

1 maskip van circa 1 1/2 kilo

Smelt de boter in een kleine pan en roer er de citroenschil, het sap, zout, paprikapoeder, de gember en tabasco door.

Snijd de kip in porties en leg die met de velkant naar beneden op een rooster in een ondiepe ovenschaal. Kwast de stukken kip in met de citroen-gembersaus en leg de stukken op de barbecue of zet de pan 20 centimeter onder een hete grill. Laat 15-20 minuten roosteren, waarbij u de stukken kip af en toe met de saus bedruipt. Keer de stukken kip om. Laat ze nog 12-15 minuten roosteren of tot het kipvlees gaar is. Bedruip de stukken regelmatig met de saus. Serveer met roergebakken groenten.

    • Kim Maclean