In vier landen actie tegen drugshandel: 200 aanhoudingen

ROME, 28 SEPT. In een internationale actie tegen “de sterkste organisatie voor drugshandel ter wereld” zijn ongeveer 200 mensen gearresteerd in vier landen, onder wie twee leiders van het Colombiaanse drugskartel, zo is in Rome bekendgemaakt.

Volgens de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Nicola Mancino is “de sterkste organisatie ter wereld voor de drugshandel en het witwassen van vuil geld” opgerold. Andere autoriteiten spraken van het belangrijkste succes tegen de internationale drugsmafia in jaren.

Tot de arrestanten behoren volgens de Italiaanse politie de Colombiaan die verantwoordelijk is voor de wereldwijde distributie van cocaïne uit zijn land, een topmanager van de nationale bank van Colombia, en leden van de drie belangrijkste misdaadgroepen in Italië: de Siciliaanse mafia, de Napolitaanse camorra, en de Calabrese 'ndrangheta.

De Colombiaan is donderdag aangehouden in Rome, waar hij onder de valse naam José Duran verbleef. Volgens de politie is hij de leider van het drugskartel uit de Colombiaanse stad Pereira en verzorgt hij de wereldwijde distributie van cocaïne voor alle kartels. Ook zijn "chef-Europa' is aangehouden. De Colombiaanse bankier is in de Verenigde Staten gearresteerd.

Bij de internationale politie-actie, die negen maanden geleden is begonnen onder de codenaam Green Ice, zijn 167 mensen gearresteerd in de Verenigde Staten, 34 in Italië en twee in Costa Rica. De arrestanten maken deel uit van een netwerk voor de smokkel van cocaïne en heroïne naar de Verenigde Staten, Canada en Europese landen.

In Londen heeft de politie in dit verband een bunker met illegaal geld ontdekt, zelfs met zo veel dat zij nog niet weet om wat voor een bedrag het gaat.

Nadat vanmorgen de eerste resultaten in Rome zijn bekendgemaakt zouden op een persconferentie vanmiddag in Washington nadere details worden gegeven door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration.

    • Marc Leijendekker