Ieren verhogen rente om daling punt te stoppen

ROTTERDAM, 28 SEPT. De Ierse centrale bank heeft vanochtend de korte-termijn rente verhoogd voor leningen aan de commerciële banken met 3 procentpunten tot 13,75 procent om de koersdaling van de Ierse punt een halt toe te roepen. De Ierse munt ligt al weken onder vuur en zakte vandaag tijdelijk onder de bodemkoers in het Europees Monetaire Stelsel (EMS).

Op de valutamarkten was het na het vuurwerk van de afgelopen weken vanochtend vrij rustig. De handel wachtte met spanning op de uitkomst van het beraad van de Europese ministers van financiën, vandaag in Brussel.

Als de waarde van een munt onder de kunstmatig vastgestelde ondergrens in het EMS zakt is de overheid gehouden de koers te ondersteunen. Door een renteverhoging wordt het voor beleggers aantrekkelijker gemaakt om tegoeden in de Ierse punt aan te houden. De Ierse renteverhoging sorteerde evenwel nauwelijks effect: rondom het middaguur schommelde de munt vlak boven de interventiekoers.

De Ierse minister van financiën, Bertie Ahern, sprak de hoop uit dat de renteverhoging slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op de valutamarkten wordt gespeculeerd op een devaluatie van de Ierse munt. De Ierse economie is nauw verweven met de economie van Groot-Brittannië. Ierse exporteurs zijn bang dat hun produkten in dat land onverkoopbaar worden in verband met de koersdaling van het Britse pond. De valutahandel speculeert er op dat het lot van de Ierse exporteurs zal leiden tot een devaluatie en verkopen daarom miljarden punts, in de hoop ze later tegen een lagere prijs terug te kunnen kopen.

De franse franc, die vorige week door interventies van de Banque de France en de Bundesbank van een devaluatie werd gered, lijkt definitief aan de gevarenzone te zijn ontsnapt. De munt steeg vanochtend voorzichtig verder om rondom het middaguur 33,27 gulden per honderd te noteren. Vrijdag sloot de franc op 33,23. Het interventieniveau ligt op 32,84 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar moest vandaag wederom terrein prijsgeven. Vanochtend noteerde de munt 1,65 gulden, ruim één cent minder dan de slotkoers van vrijdag. Valutahandelaren schreven het koersverlies vooral toe aan de kracht van de Japanse yen. De Japanse munt heeft baat bij de onrust in Europa omdat beleggers, onzeker over de toekomst van de Europese munten, hun geld in veiligheid willen brengen. De dollar sloot maandag in Tokio op een historisch dieptepunt van 119,65 yen.