FC Twente is niet langer saaie ploeg in eredivisie

ENSCHEDE, 28 SEPT. FC Twente heeft niet langer een saaie ploeg in de eredivisie. Gisteren haalde de ploeg opnieuw uit met een zeer opvallende score. FC Utrecht werd in het Diekmanstadion verslagen met 5-1.

Na de zwakke openingswedstrijd van de competitie tegen Feyenoord (0-5) heeft Twente zich opzienbarend op met vijf zeges op rij opgericht. FC Utrecht was voor de komst naar Enschede nog ongeslagen. FC Twente had vier achtereenvolgende duels geen doelpunt tegen gehad.

FC Utrecht werd niet weggespeeld. “Wie me een kwartier na rust gezegd had dat het 5-1 zou worden”, overdreef trainer Fafié van de bezoekers in het geheel niet, “zou ik voor gek hebben verklaard. Sterker nog. Toen geloofde ik er echt in dat we hier helemaal zonder schade zouden blijven.”

De oefenmeester had gelijk. Nadat Twente voor de pauze slechts via een schuiver van Paus een gaatje in de als altijd gesloten defensie van Utrecht had kunnen vinden, bleek de inbreng van Van der Ark halverwege het prima duel de ploeg van Baan danig in de war te brengen. De lange spits kon in de 51ste minuut de bal terugleggen op Van der Net, die even verwoestend uithaalde als Paus vóór rust, 1-1.

Maar nadat Mulder aan een poging de bal binnen te houden bij de hoekvlag vermoedelijk een gebroken middenvoetsbeentje overhield en had moeten plaatsmaken voor Prince Polley kwam Twente, dat even daarvoor Gaasbeek al had ingeruild voor Ten Hag, opnieuw opzetten.

De invallers aan Enschedese kant eisten vervolgens een beslissende rol op in de boeiende confrontatie. Ten Hag slaagde erin de Enschedeërs nieuwe aanvallende impulsen te bezorgen, waarvan Zwijnenberg als eerste profiteerde. De uitblinkende rechter-vleugelverdediger wurmde zich op snelheid langs het linkerblok van Utrecht en haalde medogenloos uit, 2-1.

Nadat Polley een kans voor open doel nog had laten liggen, revancheerde hij zich knap door een kwartiertje voor tijd verdediger De Kock te verrassen en vanuit de draai te scoren, 3-1. Vanaf dat moment was Utrecht nergens meer en kon Twente doen wat het wilde. De Boer legde de bal nog een keer klaar voor Kool (4-1) en Polley mocht zijn feestje afmaken met zijn tweede treffer, die zo mogelijk nog fraaier was dan zijn eerste: 5-1.

Baan was de eerste om toe te geven dat zijn team, dat nu al weken een zeer hechte indruk maakt, over een gebrek aan fortuin niet te klagen had gehad. “Het was ons geluk dat Zwijnenberg nog wat extra had in zijn turbo en uiteraard ben ik ongelooflijk blij met de rol van de invallers. Vooral Polley had dit nodig.”

Drie dagen voor de tweede wedstrijd in het toernooi om de UEFA-beker tegen Vac heeft FC Groningen zichzelf een ruggesteuntje bezorgd. Het door blessures van nog steeds zes spelers gehavende elftal van trainer Verbeek zette Dordrecht '90 zonder wezenlijke problemen aan de kant. Minstens zo belangrijk als de overwinning (3-0) was de terugkeer van Meijer. De aanvaller had bijna een half jaar niet gespeeld door een enkelblessure.