Eenzame strijd van Hans Alders

De minister voor het milieu, Hans Alders, voelt zich binnen het kabinet steeds eenzamer. Nadat eerst zijn regulerende energieheffing op de lange baan is geschoven, wordt nu ook de publikatie van zijn "Nationaal Milieubeleidsplan 2' uitgesteld. Zelfs van zijn eigen PvdA lijkt Alders weinig te kunnen verwachten.

De regulerende energieheffing is een stokpaardje van de minister. Alders vond dat Nederland zo'n heffing desnoods als enige maar zou moeten invoeren, indien de andere EG-landen niet mee wilden doen. Maar de ingangsdatum van 1 januari 1993 is alleen al procedureel niet haalbaar. Nog niet alle adviezen zijn binnen en het kabinet moet nog een standpunt bepalen. Duidelijk is inmiddels ook dat zelfs de PvdA weinig voelt voor een Nederlandse "Alleingang'.

Ook met het Nationaal Milieubeleidsplan lijkt de minister in een geïsoleerde positie te geraken. Alders wilde het "NMP2' in 1993 af hebben. Onder druk vanuit kabinet en Tweede Kamer besloot minister-president Lubbers onlangs echter het "NMP2' over de jaarwisseling van 1993/1994 heen te tillen en bovendien is er sterke druk vanuit het kabinet om de voorgenomen maatregelen af te zwakken.

De CDA-ministers Maij-Weggen (verkeer en waterstaat), Bukman (landbouw), en Andriessen (economische zaken) op de rem zijn gaan staan en hebben voor uitstel van het "NMP2' gepleit. Dat ook CDA-fractievoorzitter Brinkman geen haast heeft met het "NMP2' kan niet echt een verrassing heten. Het kabinet moet aan de slag gaan, zei hij begin dit jaar op Texel, en niet steeds met nieuwe plannen komen. “Het speelkwartier is voorbij.”

Maar dat ook de PvdA geen meeslepende pogingen doet de bewindsman voor het milieu te steunen, moet Alders pijnlijk hebben getroffen. Gelukkig heeft de eenzame minister zijn woordvoerster nog, op wier blijvende loyaliteit en steun hij kan rekenen: “Ach, die paar weken maakt ons niet uit. Of je het NMP2 nu eind 1993 of begin 1994 presenteert, het scheelt slechts enkele weken.” (GvA)

    • Hendrik Spiering
    • Geert van Asbeck
    • Kees Versteegh