Duitse politie vermoedt opzet achter brand in Sachsenhausen

BONN, 28 SEPT. In de nacht van zaterdag op zondag, een dag dus voor joods nieuwjaar, is de zogenoemde "joodse barak', het pas geopende museum in het vroegere concentratiekamp Sachsenhausen, door brand voor een groot deel verwoest. De politie gaat ervan uit dat de barak, die twee weken geleden nog werd bezocht door de Israelische premier Rabin, in brand gestoken is, maar heeft nog geen spoor van de daders. Zij vermoedt dat er een verband is tussen Rabins bezoek en de brandstichting. De brandweer had 40 minuten nodig om de brand te blussen.

In Israel en in Duitsland is met grote verontwaardiging gereageerd. Premier Rabin beklemtoonde een waarschuwing die hij twee weken geleden uitsprak: “De brandstichting onderstreept opnieuw het ernstige neonazistische gevaar in Duitsland”. De Brandenburgse minister-president Manfred Stolpe (SPD) zei “geschokt” te zijn en herinnerde aan Rabins recente waarschuwende woorden. “Wie zoiets doet is op weg naar Auschwitz”, zei Stolpe gisteren op een spontane demonstratie in Sachsenhausen van politieke partijen en joodse- en mensenrechtsorganisaties tegen racisme en vreemdelingenhaat.

Dergelijke demonstraties waren er ook in Postdam, waar 2.000 betogers een menselijke keten vormden rondom een woonoord voor asielzoekers dat al een paar keer is aangevallen, en in Hoyerswerda. In dat Saksische stadje herdachten 600 betogers de uitbarstingen van vreemdelingenhaat van een jaar geleden. Onder meer met leuzen als "weg met de nazipest'. Hier en daar werd echter uit de bevolking "Sieg heil' en "Ausländer raus' teruggeroepen. Na de betoging ontstond een gevecht tussen 150 linkse "Autonomen' en de politie. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst ziet voor de naaste toekomst als risico dat groepen van links- en rechtsextremisten terreuracties tegen elkaar gaan ondernemen.

Gisteren is in Duitsland de "Week voor de buitenlandse medeburgers' begonnen. Niettemin waren er, vooral in Oost-Duitsland, op veel plaatsen weer nachtelijke aanvallen op buitenlanders en hun woonoorden. Er vielen geen gewonden, wel waren er tientallen arrestaties. In Senftenberg (bij Cottbus) vielen 80 rechtsradicalen zelfs rechtstreeks het politiebureau aan.