Café wacht op komst kampioen

De 34-jarige biljarter Jan Arnouts is gisteren in Utrecht Nederlands kampioen driebanden geworden, een titel die hij voor het laatst in 1986 op zijn naam had geschreven. In de finale versloeg Arnouts zijn clubgenoot Ad Broeders in vier sets met 3-1. In de halve finale had hij met dezelfde cijfers de 20-jarige debutant Dick van Uum uitgeschakeld. Arnouts begon het toernooi als outsider. Hij stond derde op de ranglijst, maar de favorieten Dick Jaspers en Frans van Kuyk hadden zich al voor de finale van het laken laten spelen. Arnouts is "amateur'. Hij runt een café en biljartcentrum in Etten Leur en kan zich niet volledig aan zijn sport wijden.

Had u niet liever de favoriet Jaspers als tegenstander gehad in de finale?

Nee, tegen Broeders had ik veel meer kans. Over een paar jaar is toch iedereen vergeten van wie ik de finale won. Jaspers is lid van de BWA-profgroep. Hij speelt de wereldbekerwedstrijden en heeft veel meer ervaring met het setsysteem. Mijn moyenne van 1,117 (het gemiddeld aantal caramboles per beurt) is niet bijzonder hoog, maar in een setsysteem is het moyenne niet zaligmakend. Of je nou met 1,020 of met 1,320 eindigt maakt niets uit. Bovendien heb ik nog niet de klasse om 1,500 te maken. Maar 34 jaar is nog jong voor biljarten. Ik word nog ieder jaar sterker. Om bij 13-13 de set te winnen heb je vooral koelbloedigheid nodig. Dat kan je niet trainen. Dat krijg je alleen door ervaring. Volgende week speel ik met een "wild-card' in Oosterhout een wereldbekerwedstrijd met de profs. Ik weet zeker dat ik daar van een aantal spelers kan winnen.

De eerste prijs was gisteren tienduizend gulden. Is biljarten zo'n lucratieve sport?

Dat is pas de laatste jaren het geval. Ik heb in het verleden ook diverse nationale titels behaald in het libre en het kader. Daar kreeg ik dan een beker, een medaille en een bloemenvaas voor. Maar sinds de komst van de BWA-profgroep en de wereldbekerwedstrijden zijn de prijzen fors gestegen.

Deze nationale titel levert bovendien meer bezoekers in uw café op?

Ja, dat is een uiterst positieve ontwikkeling. Er zat gisteravond al negentig man te wachten tot ik eindelijk thuis kwam. Het was lekker vol en dat werd een mooi feestje. Ik hoop dat het biljarten hier in de buurt nog intensiever beoefend zal worden.

    • Remmelt Otten