Brandstichtster handelde "uit onvrede en onbehagen'

DEN HAAG, 28 SEPT. De 36-jarige vrouw die op 16 september brand stichtte in het Haagse pension "de Vogel' voor daklozen wordt vandaag voorgeleid voor de officier van justitie. Haar is brandstichting ten laste gelegd. De vrouw heeft vrijdag bekend. Bij de brand kwamen elf bewoners om en raakten vijftien mensen gewond.

Van de vrouw is bekend dat ze drugs gebruikt, van tijd tot tijd actief is als prostituée en in verschillende Haagse pensions voor daklozen heeft gewoond. Volgens een woordvoerder van de brandweer stond al vrij snel na de felle brand vast dat er sprake moest zijn geweest van brandstichting, maar heeft het bijna een week geduurd voordat alle aanwijzingen uit het technisch onderzoek tot een logisch geheel konden worden gesmeed. Het onderzoek wordt voortgezet met behulp van de direktie brandweer van het ministerie van binnenlandse zaken. De brandweer wil “zoveel mogelijk leren van dit drama” met het oog op preventieve maatregelen in soortgelijke situaties

De vrouw, die een kamer huurde in het niet-brandveilige pension voor daklozen, meldde zich vrijdagmorgen omstreeks negen uur bij de Haagse politie. Kennissen hadden haar gezegd dat ze werd gezocht. Volgens een woordvoerder van de politie is zij nogal verward. Als motief voor de brandstichting, waarbij benzine is gebruikt, noemde ze volgens de politiewoordvoerder "een algemeen gevoel van onbehagen en onvrede'.

Twee jaar geleden werd de vrouw verdacht van brandstichting in een woonhuis. De rechter sprak haar echter vrij. Bij die brand vielen geen doden of gewonden. Deze keer werden bij het technisch onderzoek in haar kamer op de eerste verdieping van "de Vogel' (zo genoemd naar de oorspronkelijke pensionhoudster A. Vogel) duidelijke bezine-sporen gevonden. Bovendien hadden getuigen de politie er eerder al op gewezen dat de vrouw zich, zoals een woordvoerder noemde “merkwaardig of opvallend gedroeg”. Zo bracht ze kort voor de brand haar kleding en andere persoonlijke bezittingen naar een andere plaats. Ze ging die morgen niet mee naar het politiebureau waar de niet-gewonde bewoners werden opgevangen.

Van de vijftien gewonden liggen er volgens de politie nog een of twee in het ziekenhuis. Over hun toestand is niets bekend. Half oktober neemt het college van burgemeester en wethouders een beslissing over de vraag of de uitgifte van vergunningen voor logementen aan strengere eisen moet worden onderworpen. Sinds 1990 tracht de gemeente de veiligheid in zogenoemde "verblijfsinrichtingen' te verbeteren. In de afgelopen twee jaar heeft de gemeente vierhonderd van de veertienhonderd pensions en hotels onderzocht. Bij een groot aantal was de brandveiligheid niet in orde. De exploitanten kregen een jaar de tijd om hun pension of hotel aan te passen. Zo ook het pension "de Vogel', dat in het voorjaar van l993 voor een nieuwe controle zou worden bezocht. Een woordvoerder van de brandweer onderstreepte dat zelfs de beste voorzieningen tekortschieten wanneer de brand opzettelijk wordt gesticht: “De temperatuur loopt dan direkt zo hoog op dat je daar vrijwel niets meer aan hebt”.