Berichten over "klein Europa' houden aan

BONN/BRUSSEL, 28 SEPT. De berichten over de vorming van een "mini-Europa', waarin sommige landen sneller met elkaar integreren dan andere, houden aan terwijl de in wisselende fora wordt onderhandeld over de crisis in het Europees Monetair Stelsel en de Europese Gemeenschap.

Vandaag vergaderen de ministers van financiën in Brussel over een hervorming van het EMS. Later deze week zal de Deense premier Schlüter achtereenvolgens premier Major en bondskanselier Kohl bezoeken. Major heeft ook nog een bezoek aan de Franse president Mitterrand op het programma staan.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt in zijn editie van vandaag dat Kohl en Mitterrand tijdens hun ontmoeting in Parijs vorige week wel degelijk hebben gesproken over een Europa van twee snelheden. Dit is door woordvoerders van de twee leiders steeds ontkend. Volgens Der Spiegel hebben Mitterrand en Kohl afgesproken samen een gemeenschappelijke centrale bank op te richten als de weg naar een Europese Centrale Bank, zoals die is uitgestippeld in het Verdrag van Maastricht, doodloopt op bezwaren in het Britse Lagerhuis of in Denemarken. De bank zou in Frankfurt moeten worden gevestigd en een Franse president krijgen. De EG-landen met een sterke munt, zoals België, Nederland en Luxemburg, zouden zich bij het Frans-Duitse iniatief kunnen aansluiten, zo schrijft het Duitse blad, dat zich baseert op kringen rondom kanselier Kohl. Een woordvoerder van de regering in Bonn heeft het verhaal gisteren afgedaan als “totaal uit de lucht gegrepen”.

Karl Lamers, voorzitter van de buitenlandcommissie van de CDU-fractie in de Bondsdag, zei gisteren over het idee van verdergaande integratie met een kleine groep EG-landen: “Het hangt in de lucht. Ik zie dit al langere tijd als een optie waar we waarschijnlijk onze toevlucht toe kunnen nemen.” Lamers voegde wel toe dat hij nog steeds hoopt dat Groot-Brittannië, dat zich deze maand terugtrok uit het wisselkoersmechanisme van het EMS, op tijd weer volledig zal meedoen.

Ingrid Matthaeus-Maier, financieel woordvoerder van de SPD-fractie, riep in een radio-interview op tot een Europa van twee snelheden, waarin sommige landen langzamer dan andere het traject naar een gemeenschappelijke munt zouden afleggen. Ook zij noemde als kandidaten voor de snelste groep: Duitsland, Frankrijk, de Benelux-landen en, als het zou willen, Denemarken.

De Deense minister van finaciën Anders Fogh Rasmussen zei vanmorgen in Brussel dat zijn land deel in elk geval wil uitmaken van “een harde kern” binnen het EMS, zelfs als de marges waarbinnen de koersen mogen fluctueren worden versmald van 2,25 procent nu naar 1 procent straks. Maar hij sprak nadrukkelijk alleen over de hervorming van het monetair stelsel en niet over mogelijke stappen naar een monetaire unie met een kleiner aantal landen dan de twaalf die "Maastricht' hebben ondertekend. Rasmussen deed zijn uitspraak voor het begin van de vergadering van de EG-ministers van financiën. Op die bijeenkomst staan de problemen binnen het EMS centraal. Europees Commissaris Henning Christophersen (economische zaken) zei dat er mogelijk enkele “praktische veranderingen” binnen het EMS nodig zijn. Maar daarover zullen vandaag nog geen beslissingen vallen, zo verklaarde hij voorafgaand aan de vergadering.

Op de Europese valutamarkten is de druk op het Ierse pond vanmorgen toegenomen. De centrale bank van Ierland heeft daarom een belangrijk rentetarief met onmiddellijke ingang verhoogd van 10,75 tot 13,75 procent om de koers van het Ierse pond te steunen. De koers was eerder op de dag onder het laagste interventiepunt binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) gekomen. De Franse frank raakte wat verder uit de gevarenzone. (Reuter, AFP)