Bereik van Frans-Duits kunstkanaal uitgebreid

PARIJS, 28 SEPT. Tientallen miljoenen Franse televisiekijkers kunnen vanaf vandaag elke avond kijken naar ARTE, de Frans-Duitse culturele zender die tot nog toe alleen door de abonnees van de Franse kabeltelevisie kon worden ontvangen. De programma's van ARTE worden uitgezonden op het kanaal van de begin dit jaar ter ziele gegane commerciële zender La Cinq, dat 85 procent van het Franse grondgebied bereikt. ARTE zal over enige tijd ook in België en andere landen, onder andere in Oost-Europa, ontvangen kunnen worden. In Duitsland kunnen ongeveer tien miljoen huishoudens de programma's zien. In Nederland zal de zender voorlopig niet via de kabel worden uitgezonden.

ARTE, dat culturele programma's brengt die de overige Franse zenders gewoonlijk pas na elf uur uitzenden, is sinds 1 juni in de lucht. ARTE is een onderneming waarin de Franse door de overheid gecontroleerde zenders France 2 en France 3, de Franse culturele zender La Sept en de twee grote Duitse nationale zenders ARD en ZDF deelnemen. Het bedrijf, voor 50 procent Frans en 50 procent Duits, is gevestigd in Straatsburg. De programma's - veel documentaires en films van hoog cultureel gehalte - worden in beide talen en voorzien van ondertitels uitgezonden. In Frankrijk en Duitsland wordt het gesproken woord gewoonlijk in de landstaal nagesynchroniseerd.

Jérome Clement, de president van La Sept en van het bestuurscomité van ARTE, hekelde onlangs het Franse "elitisme, parisianisme en esoterisme' dat hij ontwaarde in de Franse kritiek dat ARTE zich op een culturele elite richt. Wie de televisie wil verlossen uit haar 'commerciële getto' moet de kijker respecteren als een open en nieuwsgierige burger en niet als een passieve consument, aldus Clement. ARTE is dus een poging om de "eenwording van het Europese beeld' niet langer over te laten aan multinationals die Amerikaanse soap-series brengen en een bewijs dat (Clement) 'er grote projecten zijn waarbij winst en geld niet het doel zijn.' Vanavond brengt ARTE een documentaire over Egyptische farao's, een aflevering van Monty Python's Flying Circus en de Frans-Duitse film Les Ailes du Désir van Wim Wenders.

De VECAI, het overkoepeld orgaan van kabelexploitanten in Nederland, heeft een verzoek ingediend voor het doorgeven van de zender, maar heeft uit Frankrijk nog geen reactie ontvangen.