Baggeraar Blankevoort sleept order Hongkong in de wacht

ROTTERDAM, 28 SEPT. Het Nederlandse baggerconcern Blankevoort uit Bloemendaal heeft een grote order in de wacht gesleept. Samen met twee baggerbedrijven uit Hongkong en Italië mag Blankevoort een project bij het nieuwe vliegveld in Hongkong uitvoeren. Met de opdracht is in totaal 105 miljoen dollar (circa 175 miljoen gulden) gemoeid.

Dit heeft de regering van Hongkong dit weekeinde bekendgemaakt. Een woordvoerder van Blankevoort bevestigde vanmorgen dat het concern de opdracht heeft gekregen. “We wachten alleen nog op de definitieve bevestiging ervan door de opdrachtgever, de regering van Hongkong”, aldus de woordvoerder.

Naast Blankevoort maken Universal Dockyard uit Hongkong en het Italiaanse Dragomar deel uit van het consortium dat de opdracht heeft gekregen. Volgens de woordvoerder van het onafhankelijke baggerconcern neemt Blankevoort “een substantieel deel” van de order voor zijn rekening. Het is voor het concern uit Bloemendaal de eerste grote order in deze regio.

De opdracht van de drie baggeraars bestaat uit het opspuiten van 68 hectare land, hetgeen naar schatting 32 weken in beslag zal nemen. De grond zal worden gebruikt voor de toegangswegen naar het nieuwe vliegveld dat zal worden gebouwd op het eiland Lantau. Daarnaast zal het consortium een zoutwaterpomp installeren.

De order van Blankevoort is onderdeel van de bouw van een nieuw groot vliegveld in Hongkong waarmee in totaal 20,8 miljard dollar gemoeid is. Begin augustus werd bekend dat de grote order - ook wel de "baggerorder van de eeuw' genoemd - voor het aanleggen van het vliegveld voor een groot deel in Nederlandse handen is gevallen. Het Nederlands-Britse bouwconcern Ballast Nedam behoort tot het consortium dat deze opdracht naar alle waarschijnlijkheid zal krijgen. De autoriteiten van Hongkong tekenden twee maanden geleden een intentieverklaring waarin zij een voorkeur uitspreken voor het consortium waartoe Ballast-Nedam behoort. Ballast-Nedam zou van de totale order van 1,9 miljard gulden ongeveer 400 miljoen gulden voor zijn rekening nemen.

Bij de inschrijving op de grote baggerorder voor het vliegveld in Hong Kong was ook het Nederlandse Boskalis, de grootste baggeraar ter wereld, betrokken. Boskalis maakte aanvankelijk veel kans omdat het de voordeligste offerte deed, maar viel uiteindelijk af.