Aron Winter pikt plaats op de bank niet langer

ROME, 28 SEPT. Met de huidige regels zijn er te veel buitenlandse spelers in het Italiaanse voetbal. Bij Milan moeten iedere wedstrijd drie topvoetballers zich verbijten op de tribune. En bij Lazio zat een superfitte Aron Winter gisteren “zwaar te balen”: hij moest de thuiswedstrijd tegen Genoa en tegen zijn oud-Ajax-collega Johnny van 't Schip vanaf de eretribune bekijken, terwijl hij in het veld zeer werd gemist.

“Ik ben diep teleurgesteld en heb duidelijk gemaakt dat ik dit geen tweede keer zal pikken,” zegt Winter na afloop. “Ik heb gezegd dat ze me niet hadden moeten kopen als ze me niet willen laten spelen. Ik ben geen voetballer die op de tribune kan zitten, ik moet op het veld staan. Als het nog een keer gebeurt, ga ik problemen maken.”

Winter is het slachtoffer geworden van de zakelijke belangen van Lazio-voorzitter Cragnotti, die miljoenen heeft geïnvesteerd in een nieuw team. De supporters geloofden erin: er zijn ongeveer 30.000 seizoenkaarten verkocht, een derde meer dan vorig jaar. Symbool van de hoop op een glorieuze toekomst is de Engelse speler Paul Gascoigne, anderhalf jaar geblesseerd geweest, nu bezig aan zijn comeback.

De club had zijn tifosi zo opgezweept met Gascoigne, dat hij nu wel moest meedoen: iedereen rekende daarop nadat "Gazza' woensdag tegen zijn oude club Tottenham Hotspur had gespeeld. Lazio-trainer Dino Zoff had zijn twijfels: Gascoigne was lang nog niet fit genoeg en het buitenlandse trio Doll-Riedle-Winter draaide uitstekend.

“Ik vond het extra moeilijk om te accepteren omdat ik tot nu toe alle wedstrijden goed heb gespeeld: de competitiewedstrijden, maar ook die voor de beker en de vriendschappelijke wedstrijden,” zegt Winter. Maar uiteindelijk boog Zoff voor de druk van Cragnotti en besloot hij Winter op te offeren voor Gascoigne. Winter had zondagmorgen gehoord dat hij ernaast zou staan, en heeft daarop een gesprek gehad met Zoff, in het Engels, met zijn manager als tolk. “Ik ga ervan uit dat dit eenmalig is en dat ik de volgende keer weer speel. Zoff moet iedereen een kans geven,” aldus Winter.

Na de wedstrijd tegen Genoa is het zeker dat de ex-Ajacied volgende week weer speelt. Het commentaar vanmorgen in de Italiaanse sportpers op de teleurstellende 1-1 was unaniem: Was Winter er maar bij geweest. Gascoigne heeft een halve wedstrijd meegedaan, maar kon op twee schaarbewegingen en twee korte dribbels na niet imponeren. Het was voor iedereen zichtbaar dat Gascoigne nog niet klaar is. De enige tackle die hij onderging, vlak voor rust, leidde meteen tot een nieuwe blessure aan zijn twee keer geopereerde rechterknie. Volgens de artsen is het niet meer dan een flinke bloeduitstorting.

Dat fitte topvoetballers in Italië op de tribune zitten omdat rijke clubvoorzitters te royaal hebben ingekocht, heeft kritiek opgeleverd van Joseph Blatter, de secretaris van de FIFA, die daaraan begin december een FIFA-vergadering wil wijden. “Het is schandalig dat clubs mensen in dienst nemen die ze niet kunnen laten spelen,” zegt Winter. Hij voelt wel voor Blatters suggestie om het clubs te verbieden meer dan drie buitenlanders te kopen als er toch maar drie per wedstrijd mogen meedoen. Maar de Italiaanse lobby gaat in de richting van een maatregel om drie buitenlanders in het veld toe te laten, zodat er meer gewisseld kan worden.

Winter zegt dat hij zich voorlopig nog niet druk maakt. “Ik ga uit van mijn eigen kracht en maak me nergens zorgen om.” Na de rascistische slogans in het begin zijn er nauwelijks problemen meer geweest met supporters. “Dat was alleen maar in het begin,” zegt Winter, en de club heeft daar, via de penningmeester, zijn excuses voor aangeboden. “Natuurlijk zijn er altijd wel mensen die iets flikken, maar ik heb er geen last van.” Ondanks zijn goede spel spreekt Winter nog niet zo tot de verbeelding als Gascoigne

Winter zegt zich prima te voelen in Rome. Hij trekt vooral op met Doll en Riedle, die in tegenstelling tot Gascoigne bij hem in de buurt wonen. “Ze hebben me in het begin goed opgevangen. Die Duitsers beheersen het Italiaans goed en ik kan Duits met ze praten en mijn vriendin ook. Dat maakt het allemaal wat gemakkelijker.”

“Ik ben nog nieuw hier en vind alles leuk. Het trainingsveld is niet ver weg, en met de files heb ik nooit wat te maken,” zegt Winter. “Natuurlijk was de sfeer bij Ajax anders. Maar daar heb je in zeven jaar wat opgebouwd. Dat ben ik hier nu ook begonnen.”

    • Marc Leijendekker