ADO is nog slechts duel verwijderd van de titel

HAARLEM, 28 SEPT. Install Data ADO heeft zich in de play-offs om het landskampioenschap honkbal volledig hersteld van de mentale dreun die Planeta Kinheim vrijdagavond heeft uitgedeeld. Toen verloor de Haagse ploeg, nota bene met heuveltroef Bart Volkerijk als werper, met 4-1. De tweede en derde ontmoeting zaterdag en gisteren won ADO met respectievelijk 4-1 en 5-4. De ploeg leidt nu met 2-1 in de "best of five'-reeks. Het heeft nog een overwinning nodig om voor het eerst in de 43-jarige clubgeschiedenis de titel te veroveren.

In Kinheim-kring werd de overwinning van vrijdagavond als een zeer grote klap voor ADO ervaren. Bart Volkerijk, de man die ervoor heeft gezorgd dat de nog regerend kampioen Neptunus dit jaar buiten de prijs is gevallen, was toen niet in staat de Haarlemmers bij deze eerste confrontatie af te stoppen. Maar juist Volkerijk speelde gisteren een hoofdrol - nu overigens als slagman - door de bal in de negende inning over de hekken te ranselen. Hij zorgde daarmee voor een beslissende voorsprong van zijn ploeg.

ADO heeft een roerige tijd achter de rug. In 1990 ontliep de club maar net degradatie. Onder leiding van Rob Smith, de directeur van hoofdsponsor Install Data, een automatiseringsbedrijf, werd een jaar later aangekondigd dat het roer om zou gaan. Er werden spectaculaire spelersaankopen gemeld, er kwam een budget van enkele tonnen voor reclame en er werd zelfs een transfersysteem aan de bond voorgesteld. Kortom, ADO zou een semi-professioneel beleid gaan voeren. Dit sloeg in als een bom. Niet alleen in de amateurgelederen van de honkbalsport, maar voornamelijk ook in ADO-kring zelf. Neem nu "mister ADO' zelf, Bart Volkerijk, die morgen 36 jaar wordt. “Dat is toch een amateur in hart en nieren”, zeiden de trouwe clubmensen toen. “Zijn vader zat nog ballen voor de club te repareren, terwijl hij al jaren bondscoach was”.

Het liep het eerste jaar ook niet glad. In 1991 werd ADO nog zevende op de ranglijst. Dit jaar, met ex-international Robert Niggebrugge als coach, kon ADO zich pas in de tweede helft van de competitie bij de eerste vier op de ranglijst voegen om vervolgens aan de opmars te beginnen.