Weer betrekkingen Nederland en Iran

NEW YORK, 26 SEPT. Nederland en Iran zullen dit jaar waarschijnlijk weer ambassadeurs benoemen in elkaars hoofdsteden.

Die verwachting sprak minister Van den Broek (buitenlandse zaken) gisteravond uit na een gesprek in New York met zijn Iraanse collega Velayati. Alle EG-landen riepen in april 1989 hun ambassadeurs terug naar aanleiding van de oproepen van de toenmalige ayatollah Khomeiny om de schrijver Salman Rushdie te doden. Voordat Nederland dat besluit ongedaan maakt, moet nog een aantal praktische zaken worden geregeld, zo gaf Van den Broek aan. In het gesprek met zijn Nederlandse collega heeft Velayati zijn zorg uitgesproken over een mogelijke opdeling van Irak. Minister Van den Broek heeft proberen duidelijk te maken dat de Westelijke acties ter bescherming van de Kurden in Noord-Irak en van de Shi'ieten in het zuiden van dat land louter met humanitaire doeleinden plaatsvinden en niet gericht zijn op de deling van dat land.