VS: junta Soedan vernietigt Nuba-stam

WASHINGTON, 26 SEPT. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft de Soedanese regering ervan beschuldigd een christelijke stam doelbewust te vernietigen door gedwongen verplaatsing, religieuze vervolging en langzame uithongering.

Andrew Natsios, die een leidende functie bekleedt binnen het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (AID), zei dat de moslim-fundamentalistische regering bezig is met een “etnische schoonmaak” tegen de Nuba-stam, die nu in het midden van Soedan leeft maar wordt verplaatst naar Noord-Kordofan, honderden kilometers verderop. “Ze doen het om hun cultuur te vernietigen en hen te demoraliseren”, aldus Natsios, die onderstreepte de informatie hierover uit de eerste hand te hebben.

Natsios zei dat de campagne tegen de Nuba onderdeel vormt van een bredere politiek om de Afrikaanse cultuur in Zuid-Soedan uit te roeien en de bevolking, in tegenstelling tot het islamitische noorden in meerderheid christelijk dan wel animistisch, te dwingen tot de islam over te gaan. In het zuiden van Soedan is al jaren een oorlog aan de gang, waarbij een lokale verzetsbeweging vecht tegen overheersing door het noorden.

Ook de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor Afrikaanse zaken, Herman Cohen, drukte deze week zijn bezorgdheid uit over het lot van de Zuidsoedanese bevolking. In de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken zei hij woensdag dat de regering in Khartoum alle oppositie probeert uit te roeien. Ook hij zei dat de junta van generaal Beshir niet-moslims dwingt de islam te omarmen.

Volgens Natsios zijn al 30.000 tot 40.000 Nuba verplaatst, en zijn hun dorpen verwoest en hun land en vee in beslag genomen. Hij noemde de verklaring van de junta in Khartoum dat de Nuba uit onveilige streken worden weggehaald “nonsens”. “Het is een poging de Afrikaanse tribale cultuur te vernietigen. Het leger doet het op een zeer systematische wijze. Eerst worden ze naar een kamp voor ontheemden overgebracht, en dan verplaatsen ze hen opnieuw. De mensen worden niet gevoed, hun cultuur gaat achteruit, ze krijgen een emotionele schok.” (Reuter)