ROTTERDAM, 26 SEPT. Leerlingen van het ...

ROTTERDAM, 26 SEPT. Leerlingen van het Plancius-college en de andere reformatorische scholen in de regio Rotterdam hebben zich de afgelopen dagen massaal laten inenten tegen het polio-virus. Van de enkele duizenden kinderen hebben “vele honderden” zich al gemeld voor een vaccinatie. Een woordvoerder van de Rotterdamse GGD noemde dat gisteren “zeer verheugend”.

De reformatorische scholen in de regio gelden als risico-gebied voor verdere verspreiding van de polio-epidemie, omdat het eerste en tot nog toe enige geval van kinderverlamming zich heeft geopenbaard bij een 14-jarige leerling van het Plancius-college in Rotterdam-Zuid.

Wegens de orthodox-christelijke grondslag is de vaccinatiegraad op deze scholen laag. De Rotterdamse GGD heeft deze scholen, zes voor basisonderwijs en drie voor voortgezet onderwijs, tot speerpunt van haar inentings-campagne gemaakt. De GGD gaf de leerlingen brieven voor hun ouders mee en in de buurt van de scholen werden speciale vaccinatie-punten ingericht.

In tegenstelling tot wat de GGD eerder meedeelde, wordt op de scholen geen gericht onderzoek uitgevoerd naar de verspreiding van het virus. Volgens de GGD-woordvoerder zou zo'n speciaal onderzoek geen wezenlijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de epidemie.

Vrijdag zijn geen nieuwe gevallen van besmetting met het polio-virus vastgesteld, zo heeft het ministerie van wvc meegedeeld. Het onderzoek naar de verspreiding van de infectie wordt voortgezet, ook buiten de elf door WVC aangewezen “risicogebieden”in Zeeland, west-Gelderland en delen van Zuid-Holland.