Pretoria laat gevangenen vrij voor top

JOHANNESBURG, 26 SEPT. De Zuidafrikaanse regering is gisteren begonnen met de onmiddellijke vrijlating van 150 politieke gevangenen, die voor 15 november op vrije voeten zullen zijn. Na die datum zal de regering nog eens driehonderd gevangenen vrijlaten.

Daarmee is de weg vrij voor het topberaad tussen president De Klerk en ANC-leider Mandela, dat vandaag in Johannesburg wordt gehouden. De ontmoeting is gericht op de beëindiging van het politieke geweld. Het is ook de eerste stap naar hervatting van de onderhandelingen over een nieuwe, non-raciale grondwet. Eind juni brak het ANC de onderhandelingen af na het bloedbad in het woonoord Boipatong.

President De Klerk nam het initiatief tot de top na het bloedbad in Ciskei bijna drie weken geleden, waar 28 ANC-demonstranten werden doodgeschoten. De kwestie van de politieke gevangenen stond centraal. Ondanks de vrijlating van ruim duizend gevangenen sinds vorig jaar bleef het onderwerp een twistpunt tussen de regering en het ANC.

Het ANC meende dat meer dan vijfhonderd aanhangers nog ten onrechte gevangen zaten, die volgens de regering “gewone” misdaden hadden gepleegd.

    • Peter ter Horst