Kinheim wint eerste duel om hokbaltitel

HAARLEM, 26 SEPT. Planeta Kinheim heeft gisteravond de eerste wedstrijd om de nationale honkbaltitel met 4-1 gewonnen van Install Data ADO. De triomferende Haarlemse ploeg sloeg net zoveel honkslagen als ADO en maakte vrijwel evenveel veldfouten. Maar die fouten kwamen wat gunstiger uit dan die van het team uit Den Haag. Vandaag en morgen staan de ploegen opnieuw tegenover elkaar.

Voor Kinheim en ADO is het de eerste keer in de geschiedenis dat ze in de "Holland Series' uitkomen. Deze op Amerikaanse leest geschoeide serie van vijf wedstrijden - de ploeg die er drie wint mag zich kampioen noemen - is altijd overheerst door Neptunus, Pirates, Nicols en HCAW. Deze teams zijn dit jaar echter alle al in de voorronde uitgeschakeld. Kinheim heeft in de 57-jarige clubgeschiedenis alleen in 1978 de titel behaald.

De verenigingen waren aanvankelijk grote tegenstander van het plan van het bondsbestuur om dit jaar de hoofdklasse terug te brengen van tien naar acht teams. Op de jaarlijkse bondsvergadering werd er zelfs een motie ingediend om dit te voorkomen. Maar die haalde bakzeil. De kracht van de meeste ploegen lag door de nieuwe koers vrij dicht bij elkaar en had een spannend verloop van de competitie tot gevolg. Neptunus was de enige ploeg die domineerde, terwijl de andere Rotterdamse hoofdklasser Sparta al heel snel onderaan de ranglijst terechtkwam. Maar ook Neptunus werd uiteindelijk door ADO voor het eerst in de geschiedenis buiten de finale-serie gehouden.

Met name Kinzo Nicols, toch veelvoudig landskampioen maar nu geëindigd op een teleurstellende zevende plaats, moet met jaloerse blikken naar de verrichtingen van stadgenoot Kinheim kijken. De laatste ploeg, die toch al bekend staat om zijn aparte sfeer, wordt geleid door drie ex-spelers van Nicols. In honkbalkringen wordt vreemd naar deze drie kapiteins op één schip gekeken. Maar Haitze de Vries, Frank Bos en Gerlach Halderman hebben zich van die kritiek niets aangetrokken en hebben nu reeds een overwinning op zak op weg naar het kampioenschap.

Ook ADO heeft een merkwaardige rol gespeeld in het seizoen tot nu toe. Het begon met ambitieuze plannen aan de competitie: ADO kocht veel nieuwe spelers aan, maar de resultaten waren aanvankelijk mager. Bovendien ontstond een ruzie met de sponsor waarbij de verwijten over en weer vlogen. Net op tijd echter kwam honkbalveteraan Bart Volkerijk in vorm en bracht zijn ploeg niet alleen weer naar de bovenste vier, maar hij schakelde op het cruciale moment de koploper uit de competitie in de play-offs uit.

De beslissing van de honkbalbond om de hoofdklassecompetitie terug te brengen tot acht teams heeft zonder meer voor meer spanning gezorgd en vooral voor twee verrassende finalisten. Het publiek is dat kennelijk niet ontgaan, want het was druk gisteravond in het Pim Mulier-Stadion. En dat is in jaren niet meer voorgekomen bij competitiewedstrijden.

    • Joop Köhler