IRISH STEW

”Guiness is good for you', meldt het etiket op de slanke fles. Dat lijkt me, de drinkgewoonten van de Ieren kennende, rijkelijk overdreven, maar ik wil ze wel toegeven dat een beetje geen kwaad kan. En bovendien is deze ”stout', al tweehonderd jaar volgens oude traditie bereid, een verrassende smaakmaker in stoofschotels. Deel twee in onze serie ”Koken met bier': Irish stew met Guiness.

Irish stew hoort bij keien, turf en veen. Oorspronkelijk werd deze stoofpot gemaakt van taai vlees van schaap of geit - geen Ierse boer die eraan dacht zijn malse, profijtelijke lammeren eraan op te offeren -, sudderend in een pot met aardappelen en uien. Maar ook in Ierland sloeg de verfijning toe. Het wordt dus een stew met lamsvlees, passend bij onze hedendaagse arbeid: zittend in plaats van zwoegend. Vraag de slager om vlees van het voorspan, dat smakelijk en goedkoop is. Liefst van een Nederlands lam, met zijn magere vlees. Laat de winkelier bot en, desgewenst, vet verwijderen.

Voor 4 personen:

700 gram lamsvlees van de schouder

50 gram ontbijtspek of bacon

30 gram boter

2 uien

250 gram winterwortel

1 volle eetlepel bloem

1 flesje Guiness (33 centiliter)

8 kleine aardappelen (vastkokers)

4 takjes tijm

2 eetlepels gehakte peterselie

zout, peper

(1-2 theelepels maïzena)

Snijd het vlees en het spek klein. Verhit de boter en bak hierin de stukjes vlees en spek rondom bruin. Snijd de schoongemaakte uien en wortels in stukken en bak deze in pan even mee. Roer de bloem door het mengsel. Giet al roerende het bier en vervolgens 2 deciliter warm water in de pan en breng het vocht aan de kook. Schil de aardappelen, snijd ze door midden en doe de helften, samen met de tijm, de helft van de peterselie en wat zout en peper, in de pan. Laat het gerecht op een laag vuur, met het deksel op de pan, anderhalf uur sudderen. Af en toe roeren. Voeg de rest van de peterselie toe, evenals zout en peper naar smaak. Eventueel kan de saus met wat gladgeroerde maïzena worden gebonden. Geef bij het gerecht stukken boerenbrood en erwtjes of (zelf geweekte en gekookte) witte bonen. Een salade completeert het menu.

    • Annelène van Eijndhoven