Franse concessie aan vervoerders

PARIJS, 26 SEPT. De Franse regering wil het omstreden rijbewijs-puntensysteem voor verkeersovertreders veranderen. Dit heeft de minister van verkeer, Jean-Louis Bianco, gisteren verklaard.

De invoering van het nieuwe systeem leidde in juli tot grootscheepse protestacties van Franse vrachtwagenchauffeurs. De autowegen werden meer dan een week lang geblokkeerd waardoor het verkeer vrijwel geheel tot stilstand kwam.

De wijziging van het punten-rijbewijs komt tot stand op advies van een onderzoekscommissie die door de regering werd ingesteld na de protestacties. Gisteren presenteerde de commissie haar eindrapport.

De belangrijkste wijziging die de commissie voorstelt is een verdubbeling van het "punten-tegoed' van 6 tot 12. Zijn alle punten na verkeersovertredingen op, dan wordt het rijbewijs voor ten minste een half jaar ingetrokken. Voor het rijden met een te hoog alcoholpromillage wordt de helft van het aantal punten afgetrokken, voor snelheidsovertredingen worden 1 tot 4 punten afgetrokken, al naar gelang de ernst van de overtreding.

De commissie heeft tevens voorgesteld om de voorwaarden waaronder een chauffeur zijn rijbewijs kan terugkrijgen te versoepelen. Zo zou alleen een theorie-examen moeten worden afgenomen en geen praktijk-examen, zoals de regering aanvankelijk van plan was. De regering zal nieuwe snelheidsbepalingen invoeren voor zware vrachtwagens. (AFP)