Filmmuseum vindt 15 oude Disney-films

AMSTERDAM, 26 SEPT. Het Nederlands Filmmuseum (NFM) in Amsterdam heeft vijftien Walt Disney filmpjes teruggevonden uit de periode 1923-1927 van Alice in Cartoonland. De filmpjes zijn een vervolg op de film Alice in Wonderland, die Disney in 1923 maakte. Zes van de korte films, die zo'n zes tot acht minuten duren, zijn volgens het NFM uniek.

De zes filmpjes zijn niet in andere archieven te vinden. Zelfs het eigen Disney-archief in Los Angeles beschikt niet over de titels. Van vier andere filmpjes heeft het Filmmuseum bovendien kopieën in huis die vollediger zijn dan alle tot nu toe bekende kopieën. In één geval is er zelfs sprake van een getinte kopie van een Alice-filmpje, dat elders uitsluitend in een zwart-wit versie bestaat. Bijzonder aan de zes films is ook dat Walt Disney er zelf aan heeft meegetekend. Later besteedde hij dat werk uit.

De filmpjes bevatten zowel "live action' als animatie, een combinatie waar Disney (1901-1966) graag mee speelde. Naarmate de jaren vorderde werd de animatie in zijn werk steeds belangrijker. In de eerste filmpjes begint het verhaal in de "gewone' wereld en beleeft Alice haar avonturen in cartoonland. Het meisje Alice verdween meer naar de achtergrond, ook omdat het meisje dat de eerste Alice speelde van haar ouders niet meer mee mocht werken. Haar opvolgster viel minder in de smaak bij Disney.

Hoelang de filmpjes al in de archieven van het NFM liggen, is onbekend. Ook is onbekend hoe het NFM aan de collectie is gekomen.

De Alice-films zullen in oktober voor het eerst te zien zijn op een zwijgend filmfestival in het Italiaanse Pordenone. In december hoopt het Filmmuseum de vijftien Alice in Cartoonland in eigen huis te vertonen.