Elsevier herstelt zich en DSM incasseert verlies

AMSTERDAM, 26 SEPT. Het nipte "ja' van de Fransen maakte deze week weinig indruk op de effectenmarkten, in tegenstelling tot de Duitse renteverlaging twee weken geleden. Recordomzetten werden niet meer genoteerd, maar de eerder geboekte koerswinst als gevolg van de renteverlaging kon grotendeels worden gehandhaafd. De hogere dollar bleef daarbij een gunstige factor.

De onrust rond de Europese valuta zorgde ervoor dat de dollar als vluchtvaluta redelijk op peil bleef. Hier profiteerden dollargevoelige fondsen als Ahold en Wessanen van. Toen gisteren de rust op de Europese valutamarkt leek terug te keren, brokkelde de dollarkoers weer enigszins af. De EOE-index daalde in de loop van de week van 291,39 naar 289,40 punten.

De stabiele Nederlandse economie heeft het in de ogen van buitenlandse beleggers goed gedaan de afgelopen weken. De gulden is een sterke munt gebleven en de inflatie is laag. Analisten hebben het idee dat de koers/winst verhouding, die in Nederland in vergelijking met andere landen relatief laag is, hierdoor kan stijgen.

Bij de hoofdfondsen was Elsevier de grootste stijger. De uitgever zit sinds de koersval van 14 gulden na de bekendmaking van de fusie met het Engelse uitgeversconcern Reed weer in de lift. Deze week klom de koers met bijna 8 procent naar 111,20 gulden. Nu beleggers meer weten over de voorgenomen fusie hebben ze toch vertrouwen in deze stap. Als de conjunctuur in Groot-Brittannië weer aantrekt, zal Reed daar flink van profiteren, zo nemen analisten aan. “Het tijdstip van de fusie kan wel eens heel goed gekozen zijn”, zegt een analist van een bank.

Verder waren de financiële waarden (ING, ABN Amro en Amev) gevraagd. Deze fondsen profiteren van de renteverlagingen en de banken hebben vanwege de enorme toename van de valutahandel extra provisie opgestreken. De koers van ABN Amro daalde gisteren licht door winstnemingen. Verzekeraar Aegon moest een paar gulden inleveren en sloot gisteren op 66,80. Vorige week steeg de koers als gevolg van het gerucht dat het Franse verzekeringsconcern Axa gentersseerd was in Aegon. Na een duidelijke ontkenning van de betrokken partijen zakte de koers weer in.

Bij de dalers vielen Océ van der Grinten en DSM op. De producent van fotocopiers kampt met afzetproblemen in de VS. De koers is sinds begin april gedaald van 80 gulden tot 51,20, de laagste koers van het jaar.

De koers van DSM stortte in na een analistenbijeenkomst. Het chemieconcern vraagt zich af of het zal lukken het dividend van 8 gulden voor volgend jaar te handhaven. Aangenomen wordt dat 1993 een somber jaar wordt voor de chemieconcerns.

Andere cyclische waarden zoals de transport- en papierfondsen blijven kwakkelen. Bedrijven in deze sectoren wachten nog steeds op een duidelijke opleving van de economie. Nedlloyd won in het begin van de week een paar gulden toen het gerucht de ronde deed dat grootaandeelhouder Hagen een Amerikaanse financier had gevonden zodat hij een groter aandelenpakket kon kopen. Het gerucht bleek uit de lucht gegrepen. Wel werd Hagen donderdag eindelijk benoemd tot commissaris van het transportconcern. Nedlloyd sloot gisteren op 34,20 gulden. Het nieuws over de eventuele samenwerking tussen het Japanse concern Hino en de Nederlandse vrachtwagenfabrikant Daf werd begin deze week positief ontvangen op de beursvloer. Later brokkelde de koers weer af. Beleggers verwachten niet dat de samenwerking direct een oplossing is voor de problemen van Daf. Daf sloot de week af op 16,70 gulden. Donderdag noteerde de Eindhovense vrachtwagenfabrikant nog 17,80 gulden.

    • Frank van Alphen