EG-beraad over valuta-onrust; Franc stabiel, EG bespreekt EMS

AMSTERDAM/BRUSSEL, 26 SEPT. De Franse franc heeft de aanval van de valutahandel voorlopig afgeslagen. De munt sloot gisteren op de hoogste koers sinds de onrust op de valutamarkten uitbrak. De EG-ministers van financiën zullen de monetaire onrust maandag in Brussel bespreken.

De franc sloot op 0,3329 gulden, stabiel boven de bodemkoers van de Franse munt in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) van 0,3285. “Het ziet er op dit moment naar uit dat de Fransen ermee wegkomen”, zei een handelaar naar aanleiding van het beleid waarmee de Banque de France en de Franse regering, stevig gesteund door de Bundesbank en de Duitse regering, deze week hebben getracht de speculatie tegen de franc te bezweren.

Op de Europese valutamarkten werd de afgelopen dagen intens gespeculeerd op een devaluatie van de franc, nadat vorige week de lire, het pond en de peseta het slachtoffer werden van speculatie. Massale interventies van centrale banken voorkwamen - samen met een eenduidige Frans/Duitse politieke stellingname dat de franc niet overgewaardeerd is en dat beide landen de huidige positie van de franc in het EMS tegen elke prijs zullen handhaven - dat de franc een zelfde lot onderging.

De monetaire onrust in Europa zal maandag in Brussel worden besproken door de EG-ministers van financiën. Het overleg heeft plaats ter voorbereiding van de extra EG-top op 16 oktober in Birmingham, waaraan de ministers van financiën bij hoge uitzondering zullen deelnemen.

Maar de vergadering dreigt uit te lopen op een botsing tussen de Britse minister, Norman Lamont, en de meesten van zijn collega's. Volgens een Britse woordvoerder is het “logisch” dat de ministers op hun eerste reguliere bijeenkomst na de jongste crisis in het EMS proberen te achterhalen waar het systeem faalt.

Daarmee zinspeelde de woordvoerder op de eis van de Britse premier, John Major, dat het EMS eerst moet worden hervormd voordat het pond weer zal kunnen meedraaien in het systeem. Duitsland en ook Nederland, bij monde van minister van financiën Wim Kok, hebben dat verlangen categorisch afgewezen.