CDA-leider eist PvdA-steun bij WAO-plannen

DEN HAAG, 26 SEPT. De CDA-fractieleider in de Tweede Kamer, Brinkman eist onvoorwaardelijke steun van de coalitiepartner PvdA voor de kabinetsplannen om het gebruik van de wet arbeidsongeschiktheid (WAO) in te dammen. Binnen de PvdA leeft de wens af te zien van een voorgenomen ingreep die bestaande WAO'ers beneden de vijftig jaar zou treffen.

In Den Haag wordt erover gespeculeerd dat de PvdA voor dit standpunt steun zou zoeken bij de oppositie. In een vraaggesprek met het Eindhovens Dagblad, vandaag, zegt Brinkman hierover “Als het niet lukt de WAO aan te pakken, dreigt de hele coalitie te mislukken. (...) Want wat heb je eraan als het beeld van deze coalitie achteraf is: ze hebben het vier jaar volgehouden, maar om de grote kwesties zijn ze heengelopen. Maar als het wel lukt, dan hebben we een stevig fundament voor een volgende kabinetsperiode. Dan kunnen we verder.”

PvdA-fractieleider Wöltgens heeft steeds ontkend een akkoord met de oppositie te willen sluiten om de WAO-plannen af te zwakken. Hij heeft er verscheidene malen op gewezen dat de PvdA niet gelukkig is met de gevolgen voor de bestaande WAO-gerechtigden, maar dat zijn partij zich gebonden acht aan eerder gemaakte afspraken en dat de WAO-plannen het voortbestaan van het kabinet niet in gevaar mogen brengen.

Brinkman herhaalt vandaag in het Eindhovens Dagblad niets te willen weten van enig compromis: “Het zaakje is al zo aangelengd dat de politiek zich ongeloofwaardig zou maken wanneer het nu weer de maatregelen versoepelt, terwijl het probleem alleen maar groter is geworden. Dat krijg ik niet meer uitgelegd en Thijs Wöltgens ook niet.”

Het kabinet stuurde deze week het langverwachte wetsvoorstel naar de Tweede Kamer voor aanpassing van de WAO, waarover in augustus vorig jaar in een crisisachtige sfeer overeenstemming was bereikt tussen CDA en PvdA. Mede als gevolg van de WAO-plannen heeft de PvdA duizenden leden verloren en staat de partij volgens opiniepeilingen bij Tweede-Kamerverkiezingen een dramatisch verlies te wachten.

Bij de PvdA was vanmorgen niemand bereikbaar voor commentaar op de uitlatingen van Brinkman.