Catalaanse week opent in Amsterdam

AMSTERDAM, 26 SEPT. Catalonië manifesteert zich de komende week in Amsterdam met muziek, dans, literatuur en beeldende kunst. Aanleiding is het bezoek aan Nederland van de Catalaanse president Jordi Pujol, die de feestweek zondagmiddag opent.

In de Nieuwe Kerk op de Dam is van 29 september tot en met 3 oktober de tentoonstelling "Na Miró: hedendaagse Catalaanse kunst' te zien, die eerder in Barcelona en Mexico was. Er worden ongeveer vijftig werken geëxposeerd van twintig Catalaanse kunstenaars, onder wie Joan Miró, Antoni Tàpies, Salvador Dal en Pep Duran i Esteva.

Op de tentoonstelling zijn drie richtingen vertegenwoordigd. Volgens de samenstellers zijn dat het gebruik van eenvoudige objecten en alledaags materiaal, zoals toegepast door onder anderen Tàpies en Pep Duran i Esteva, een abstract-expressionistische manier van werken met heldere, mediterrane kleuren (Antoni Clavé, Alfons Borrell) en werk met magische en primitivistische invloeden (Modest Cuixart, Jaume Plensa). Behalve op Franse stromingen als het surrealisme grijpen Catalaanse kunstenaars sterk terug op de eigen traditie van de Romaanse fresco's, de gotiek, het Noucentisme van het begin van deze eeuw en op avantgardistische voorgangers als Miró, Dal en Picasso.

Op dinsdag 29 september opent de Catalaanse president in de Vrije Universiteit aan de De Boelelaan een tentoonstelling over achthonderd jaar Catalaanse literatuur. Aan de hand van oude geschriften, miniaturen en reprodukties wordt tot en met 18 oktober een beeld gegeven van de literatuur. Een van de belangrijkste representanten daarvan is de schrijver Ramón Llull (1232-1315/16), die een omvangrijk oeuvre aan filosofisch, mystiek en poëtisch getint proza heeft achtergelaten. Na een periode van betrekkelijke stilstand gedurende de dictatuur van Franco, is de Catalaanse literatuur de laatste twee decennia opnieuw opgebloeid.

Muziek is er 29 september in de Oude Kerk op het Oudekerksplein. Daar treedt onder leiding van de Catalaanse dirigent Jordi Savall het op oude instrumenten spelende ensemble Hespèrion XX op met de vocale groep La Capella Reial de Catalunya. Zij brengen een programma van Catalaanse muziek uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw.

Naast het culturele programma worden een symposium en een beurs voor het bedrijfsleven gehouden in de Beurs van Berlage.