Bonn: Tsjernobyl weer in gebruik

BONN, 26 SEPT. De regering van de Oekraïne overweegt een gedeelte van het Tsjernobyl-complex weer in gebruik te stellen om aan de energiebehoefte voor de komende wintermaanden te kunnen voldoen.

Dat heeft een functionaris van het Duitse ministerie van milieu gisteren in Bonn verklaard. Het complex werd in 1986 door een explosie voor een groot deel vernield. “We nemen met spijt van deze voornemens kennis”, aldus de Duitse functionaris. Blok drie van Tsjernobyl zou medio oktober al weer in gebruik worden gesteld, zo heeft Nikolai Sjteynberg, voorzitter van het Oekraiense staatscomité voor nucleaire veiligheid aan de Duitsers laten weten. Blok één zou eind oktober in bedrijf moeten zijn gesteld. In mei had de Oekraïne Duitsland nog beloofd Tsjernobyl nooit meer in bedrijf te zullen stellen. (Reuter)