Bewindsman wil onderzoek fiscus naar actie Shell

DEN HAAG, 26 SEPT. Staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) heeft bedenkingen bij de actie die oliemaatschappij Shell voert onder de slogan "Kom naar Shell en laat uw geld groeien'. Hij heeft de Belastingdienst opdracht gegeven om de “belastbaarheid” van het "Waardecertificaat' zoals Shell die aan de klanten aanbiedt bij benzinestations te onderzoeken.

Wie vijf liter benzine, diesel of gas tankt, kan voor vijftig cent een waardecoupon kopen. Tachtig coupons kunnen worden ingewisseld tegen een waardecertificaat van veertig gulden. Na één jaar kan men daarvoor 25 procent meer krijgen. “Zoveel premie krijgt u nergens voor uw geld”, adverteert de oliemaatschappij. Maar men hoeft de certificaten dan nog niet in te wisselen. “Dóórsparen is nog aantrekkelijker. Uw Shell Waardecertificaat kan binnen 5 jaar ¢4 70% in waarde groeien”, aldus het bedrijf.

De waardecertificaten staan niet op naam, maar zijn aan toonder en kunnen daardoor vrij worden verhandeld. De fiscus kan bij verzilvering van de certificaten niet nagaan wie het geld ontvangt.

Volgens Shell is er voor aanvang van de actie overleg geweest met zowel het ministerie van financiën als met De Nederlandsche Bank. Toestemming werd verleend omdat deze vorm van beleggen niet in strijd is met de Wet Toezicht Kredietwezen. “We hebben het zwart op wit”, aldus een woordvoerder van Shell. Volgens een woordvoerster van Financiën heeft het departement echter geen toestemming gegeven.

Shell stelt zich op het standpunt dat het aan de individuele burger is om hun belastingaangifte in orde te maken. Een woordvoerder wijst erop dat men wel erg veel moet tanken om boven de belastingvrije grens te komen: duizend gulden voor alleenstaanden en tweeduizend gulden voor echtparen “in kilometers, met een modale auto, 400.000 voor de eerste groep en 2.000.000 voor de tweede”, rekent de Shell-woordvoerder voor.

Van Amelsvoort heeft als politiek verantwoordelijke moeite met deze voor Nederland nieuwe mogelijkheid om te beleggen. De Shell-actie is moeilijk te vergelijken met de produktkortingen zoals die tot dusver worden verleend wegens de rente die wordt verstrekt. En banken zijn verplicht rente-inkomsten van de klanten op te geven aan de fiscus. Discriminatie? Een woordvoerster van Financiën zegt uiterlijk in december de uitkomst van het onderzoek te verwachten.