Beroemde jongere ouderen over rock en roll en zoenen

Heavy Petting, zondag Ned. 2: 22.20-23.32u.

“Blind kon je er niet van worden, maar je moest wel voorzichtig zijn want voordat je het wist was je voorraad opgebruikt.” De zanger/componist David Byrne is een van de Amerikanen die herinneringen ophalen aan het masturberen, zoenen, hevig vrijen en droogneuken tijdens de jaren vijftig in Heavy Petting, een documentaire van Obie Benz die de VPRO zondagavond uitzendt. De film geeft een overwegend vrolijke terugblik op het tijdperk van de rock and roll en de worstelingen met de passie van de teenagers uit die periode.

Afgewisseld door filmfragmenten als Busstop met Marilyn Monroe en The Wild One met Marlon Brando, gedeelten uit voorlichtingfilms, televisiefragmenten en muziekclips vertellen verschillende tieners en adolescenten uit de jaren vijftig - nu veelal beroemde jongere ouderen - over hun seksuele ervaringen en fantasieën.

Don't do the don'ts en do do the dos, raadt een voorlichtingsfilm aan, maar niet voor iedereen was het een prettige tijd. De schrijver Allen Ginsberg herinnert zich zijn kwetsbaarheid en zijn eenzaamheid, het gevoel niet te worden begrepen. Maar anderen spreken nog steeds gloedvol over de langdurige ontdekkingsreizen langs petticoats en Maidenform-beha's, waarover nog dagen lang kon worden nagefantaseerd.

De etiquette van het uitgaan en het zoeken naar een mogelijke partner was vaak een ingewikkeld ritueel, waarbij vrienden en vriendinnen als verkenners werden ingeschakeld om de kans op afwijzing zo klein mogelijk te maken. En dan was er voor jongens altijd nog de mogelijkheid rond te rijden in de wagen van je vader, samen met een vriend die meisjes in de auto probeerde te praten.

Veel getuigen in de film spreken openhartig over hun verwarring en frustraties en over de blunders die zij bij het hofmaken begingen. Ze zijn allemaal goed terechtgekomen.

Een van de grote vragen, althans in de ogen van volwassenen, was: moest er gezoend worden na de eerste afspraak. Daar hadden de dames andere ervaringen mee: “Eerst een paar zoenen, dan dwaalden de handen gauw af naar je borsten en voor je het wist was hij op weg naar het volgende honk”. Maar niet te ver, want respect, daar ging het om bij de jonge vrouwen in die tijd. Als je alles zo maar toeliet dan stond je al snel bekend als een slet.

De voorlichtingsfilms schiepen weinig duidelijkheid die varieerden van voor die tijd zeer openhartige technische voorlichtingsfilms tot het afwijzen van vaste verkering op te jonge leeftijd, pleidooien voor een kuis leven, zelfs tot het veroordelen van seks als een soort communistische perversie.

Heavy Petting biedt een amusant en muzikaal beeld van de Amerikaanse jeugd die zich in de jaren vijftig langzaam losmaakte van het puriteinse post-Victoriaanse tijdperk, op zoek naar een nieuwe seksuele expressie en identiteit. Bovendien wordt eindelijk verklaard waarom de Davy Crocketmuts zo populair was in die tijd.

    • Dik Rondeltap