Bengaalse troepen vuren op Birmese islamieten

DHAKA, 26 SEPT. Bengaalse ordetroepen hebben gisteren in het zuidoosten van Bangladesh het vuur geopend op Birmese moslimvluchtelingen die een demonstratie hielden tegen gedwongen repatriëring. Zeker vijf betogers werden gedood en meer dan 50 raakten gewond.

Begin dit jaar vluchtten ruim 300.000 Birmese moslims, gewoonlijk rohingya's genoemd, uit de deelstaat Arakan de Bengaalse grens over om te ontkomen aan vervolgingen door het Birmese bewind. De moslims vormen een kleine mimderheid in het overwegend boeddhistische Birma. Bangladesh is voor 85 procent islamitisch, maar het straatarme land had grote moeite de vluchtelingen op te nemen en begon onderhandelingen met het Birmese bewind over terugkeer. Hoewel Rangoon daar inmiddels in heeft toegestemd, komt de repatriëring nauwelijks op gang. De rohingya's eisen bij terugkeer naar hun vaderland garanties van de Verenigde Naties voor hun veiligheid en daaraan wil Birma niet meewerken.

De Bengaalse regering verzekert de rohingya's dat ze nu veilig kunnen terugkeren, het Birmese bewind heeft de toezegging gedaan dat repatrianten ongemoeid gelaten zullen worden. De Birmese moslims zeggen echter de verzekering van Rangoon niet te vertrouwen.

Rondom de vluchtelingenkampen is het al herhaaldelijk tot conflicten gekomen tussen rohingya's en de Bengaalse autoriteiten. Het incident van gisteren had plaats in Dhuapalong, een van de negentien kampen, ongeveer dertig kilometer ten zuiden van de Bengaalse havenstad Cox's Bazar. Naar schatting 10.000 rohingya's namen er deel aan een betoging tegen repatriëring. “Geen garanties, geen terugkeer”, riepen ze en: “Ons terugsturen betekent ons in het vuur gooien”.

Volgens een woordvoerder van de politie begonnen de vluchtelingen daarna met gewelddadigheden. Ze zouden zijn aangevoerd door moslims die in Birma deel hebben genomen aan een guerrillaoorlog tegen de centrale regering. De betogers waren gewapend met zwaarden, harken, bijlen en kapmessen, aldus de politiefunctionaris. Ordetroepen openden het vuur nadat ze werden aangevallen. Bijna 500 vluchtelingen werden aangehouden en een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen.

“De situatie in het gebied is nu onder controle, maar het is nog steeds explosief,” aldus de politieman. De Bengaalse overheid vreest dat de lokale bevolking, die niet bij voorbaat sympathiek staat ten opzichte van hun Birmese geloofsgenoten, de rellen mogelijk aangrijpt om de vluchtelingenkampen aan te vallen. (AP, Reuter)