België: angstpsychose door "dolle schutter'

BRUSSEL, 26 SEPT. Kennelijk geïnspireerd door misdaadfilms heeft een 17-jarige inwoner van het Belgische grensplaatsje Moeskroen in de provincie Henegouwen gezorgd voor een ware angstpsychose in zijn woonplaats. De afgelopen anderhalve maand schoot hij een jongen dood en verwondde hij twee meisjes ernstig. Een aanslag verliep precies volgens het scenario van de recente Belgische gangsterfilm 'C'est arrivé près de chez vous', en had zelfs plaats op dezelfde locatie als waar opnamen voor die film werden gemaakt.

Deze week arresteerde de politie de jongen die heeft bekend dat hij de "dolle schutter van Moeskroen' is, zoals de pleger van de nachtelijke aanslagen de afgelopen weken in de pers werd aangeduid. Uit voorzorg sloten cafés de laatste tijd door de week al om 22.00 uur en in de weekeinden om middernacht.

De affaire begon in de nacht van 12 op 13 augustus toen een 25-jarige vrouw van tien meter afstand in de rug werd geschoten. Een week later werd een 16-jarige jongen op een verlaten parkeerterrein in Moeskroen gedood met een schot in de nek. De laatste aanslag was op 12 september toen de jongen een villa binnendrong en door een slaapkamerdeur heen schoot. Daarbij werd een naar binnen gevluchte 19-jarige bewoonster in de rug getroffen.

Het sinistere was, dat die villa in Moeskroen is gebruikt voor de opnamen van 'C'est arrivé près de chez vous'. In die film, die gaat over de belevenissen van een seriemoordenaar, komt een soortgelijke aanslag voor, op dezelfde plek, als in werkelijkheid gebeurde.

Vorige week nog ontving de politie een brief van de schutter, waarin deze aankondigde dat hij zijn activiteiten zou voortzetten met een geavanceerder wapen. Die brief werd ondertekend met "Fantomas'. Dat is de naam van een mysterieus filmpersonage uit een serie Franse komedies die in de jaren zeventig in de bioscoop te zien was.

Volgens de politie pleegde de jongen de aanslagen met een alarmpistool dat hij zelf zou hebben omgevormd tot een vuurwapen. Op zijn kamer smolt hij het lood waarmee hij de kogels maakte.