Bekende Europeanen vertellen over hun favoriete gebouw

Building Sights Europe, BBC 2, zondagavond 21.00-21.10u. gedurende tien weken.

De BBC begint zondagavond met een nieuwe, internationale variant op zijn reeks mini-programma's over architectuur, Building sights. De nieuwe serie van tien afleveringen beperkt zich niet meer tot Engeland, maar laat elke week een bekende Europeaan aan het woord - slechts tien minuten lang! - over een twintigste-eeuwse gebouw dat voor hem of haar bijzondere betekenis heeft.

Voor Building Sights Europe gaat de Spaanse architect en ingenieur Santiago Calatrava naar Gaud's crypte in Colonia Guëll; de Duitse mezzosopraan Brigitte Fassbaender bezoekt het Hundertwasser Haus in Wenen; de Poolse filosoof en architect Daniel Libeskind vertelt over de Potsdammerplatz in Berlijn; Vaclav Havèl verhaalt van het Manes-gebouw in Praag dat als kunstenaarssociëteit is gebouwd maar door de geheime dienst werd gebruikt om de dissident Havèl te bespioneren. De eerste gast is de Griekse kunstenaar, architect en musicus Iannis Xenakis, die tussen 1947 en 1960 met Le Corbusier samenwerkte. Hij gaat terug naar het klooster Sainte Marie de la Tourette uit de jaren vijftig. “Ik ben hier dertig jaar geleden voor het laatst geweest,” zegt Xenakis. “Ik voel me net een spook in een oud kasteel.”

    • Tracy Metz